Kina poziva na prekid neprijateljskih akcija u Sudanu 

Kineski izaslanik pri UN pozvao je u ponedeljak sukobljene strane u Sudanu da odmah obustave neprijateljske akcije.

„Kao dobar prijatelj i partner Sudana, mi se iskreno nadamo da će sukobljene strane dati prioritet miru u zemlji i dobrobiti sudanskog naroda, što pre prestati sa neprijateljskim akcijama i rešiti nesuglasice kroz dijalog i pregovore”, izjavio je zamenik kineskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Dai Bing, na sastanku Saveta bezbednosti o situaciji u Sudanu.

Dai je rekao da Kina podseća da su strane u sukobu već više puta postizale privremeni prekid vatre, kao i da su potpisale Sporazum o kratkoročnom prekidu vatre i humanitarnom dogovoru u Džedahu prošle subote.

„Prioritetni zadatak je ispunjavanje obećanja o zaštiti civila i civilnih infrastruktura i pružanje sigurnosnih garancija za sprovođenje humanitarne pomoći i evakuaciju”, rekao je on.

Nadamo se da će sukobljene strane nastaviti dijalog, nastojati da postignu trajniji prekid vatre i politički dogovor kako bi se država vratila na put razvoja”, dodao je on.

Dai je pozvao UN i međunarodne partnere da pruže podršku i sarađuju sa regionalnim organizacijama kako bi se obezbedili potrebno vreme i prostor za regionalno posredovanje.

On je istakao da je od izbijanja sukoba već dovoljno krhka ekonomska i humanitarna situacija u Sudanu i njegovim susednim zemljama postala još više zabrinjavajuća, dodavši da Kina ceni napore suseda Sudana koji su primili veliki broj sudanskih izbeglica uprkos teškoćama sa kojima se i sami suočavaju. Dai je između ostalog pozvao međunarodnu zajednicu da pruži dodatnu pomoć Sudanu i njegovim susedima u cilju ublažavanja uticaja sukoba na region.

„Kina podržava UN u komunikaciji i koordinaciji sa Sudanom i njegovim susednim zemljama kad je reč o humanitarnim pitanjima, i spremna je da pomogne zemljama u regionu da adekvatno odgovore na krizu”, podvukao je Dai.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare