ZATVORENE, SRUŠENE, PRETVORENE U MESTA SEĆANJA Istražujemo šta se desilo sa školama i fakultetima širom SAD u kojima su se dogodili masakri

Masovno ubistvo u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu umnogome je podsetilo na slične jezive zločine kojima smo godinama i decenijama unazad svedočili, ponajviše u Sjedinjenim Američkim Državama.

Možda i najpoznatije je ono iz “Kolumbajna” 1999. godine, na osnovu kojeg je snimljen čak i film koji je dobio Oskara, a najtragičnije sa fakulteta Virdžinija Tek 2009. kada su život izgubile čak 32 osobe.

Većina škola na kojima su se dogodile tragedije su srušene, a na njihovim mestima su ili izgrađeni novi objekti ili memorijalni centri, dok je u slučaju Virdžinija Teka deo univerziteta u kojem se dogodio masakr par godina kasnije renoviran i pretvoren u Centar za mirovne studije i prevenciju nasilja. 

Kolumbajn, 20. april 1999.

U srednjoj školi “Kolumbajn” u Litltaunu u Koloradu 20. aprila 1999. dogodilo se jedno od najmasovnijih ubistava u školama u Americi. Tada su dvojica učenika ušla u školu i ubila 12 drugova i jednog nastavnika.

Nimalo slučajno, na 110. rođendan Adolfa Hitlera, Erik Haris i Dilan Klebold, sproveli su u delo plan koji su pre toga mesecima detaljno pripremali. Namera im je bila da izazovu eksplozije dve bombe u školi, a potom da na parkiralištu pucaju u učenike koji beže iz škole. Cilj je bio – ubiti barem 250 ljudi.

Međutim, tempirani upaljači nisu funkcionisali, pa su napadači, stari 17 i 18 godina, kada su to shvatili, počeli nasumice da pucaju po učenicima.

Masakr u “Kolumbajnu” bio je inspiracija za poznati dokumentarni film Majkla Mura “Kuglanje za Kolumbajn” koji je dobio Oskara. Posle zločina prvo je srušena biblioteka, gde je proliveno najviše krvi. Kasnije je objekat pretvoren u memorijalni centar, ali je problem nastao što je privlačio one koji su fascinirani sličnim masakrima!

Virdžinija Tek, 16. april 2007.

Pucnjava sa najvećim „crnim rekordom“ dogodila se 16. aprila 2007. godine, kada je 23-godišnji student Seung Hoi Čo ubio 32 studenta i članova fakulteta i ranio još njih 17 u dva odvojena napada na kampusu u Virdžinija Teku, koristeći dva poluautomatska pištolja, nakon čega se ubio. Prvo je u jednoj sobi ubio jednog studenta, pa zatim drugog. Dva sata kasnije otišao je do fakulteta gde je napravio barikadu ispred ulaza nakon čega je pucao u nekoliko učionica. Ubica je i sam bio student završne godine na katedri za engleski jezik.

Nakon pucnjave studentima sa Virdžinija Teka je ponuđeno preseljenje na fakultete po želji. Dve godine nakon pucnjave, “Noris hol”, deo univerziteta na kojem se desio krvavi pir, ponovo je otvoren, ali je u njega smešten Centar za mirovne studije i prevenciju nasilja. 

Sendi Huk, 14. decembar 2012.

Dvadesetogodišnji Adam Lanca je 14. decembra 2012. u pucnjavi u osnovnoj školi “Sendi Huk” u Njutaunu, u američkoj državi Konektikat, ubio 20 dece, starosti od šest do devet godina, šestoro odraslih, među kojima je i njegova majka, a na kraju i sebe.

Pošto je ubio majku, on se kolima odvezao u školu i pucao na đake, najpre u jednoj učionici, a zatim u drugoj. Škola ima obezbeđenje, ali je Lanca obučen u vojničku uniformu sa zaštitnim prslukom i maskom, noseći pušku i dva pištolja probio put do prizemlja škole u koju ide oko 420 đaka. Monstrum je ovu školu pohađao četiri i po godine u svom detinjstvu.

Zgrada stare škole je srušena, a na njenom mestu je podignut potpuno nov objekat što je koštalo 50 miliona dolara. Nedaleko od škole podignut je i svojevrsni memorijalni kompleks koji je otvoren u avgustu 2022. godine.

Uvalde, 24. maj 2022.

Salvador Ramos (18) ubijen je 24. maja 2022. godine nakon što je prethodno počinio masakr u osnovnoj školi u teksaškom gradu Uvalde, u kom je poginulo 19 dece i dvoje učitelja, a još njih 17 je ranjeno. 

Pomahnitali tinejdžer je u obrazovnu ustanovu, u gradiću od tek 16.000 stanovnika u kojoj žive pretežno Hispanoamerikanci, uleteo sa puškom i pištoljem, prvo zapucao u dvorištu, a onda ciljano uleteo u pojedine učionice gde je rafalima usmrtio decu koja su bila starosti od devet do 11 godina. Ubio je i dvoje odraslih, a pre masakra je upucao i svoju baku. Poginuo je u pucnjavi sa policijom.

U junu 2022. odlučeno je da zgrada u kojoj se desio masakr više ne bude korišćena i đaci su prebačeni u novi “kampus”. Zgrada bi trebalo uskoro da bude potpuno srušena, a gradnja nove škole najavljena je, na novoj lokaciji, za leto ove godine. 

Nešvil, 28. mart 2023.

Odri Hejl, 28-godišnja bivša učenica osnovne škole “Kovenant” u Nešvilu, 28. marta ove godine ubila je šest osoba, od kojih troje dece, a napad je brižljivo mesecima planirala, pre nego što je na kraju likvidirana. Kod nje su pronađeni razni spisi i mape škole, kao i crteži sa jasnim planom ulaska u školu, obelodanila je tada policija.

U krvavi pir u svojoj nekadašnjoj osnovnoj školi Odri Hejl je krenula sa puškom i dva pištolja koje je pribavila na legalan način, a kako su preneli američki mediji, u 172 masovne pucnjave u SAD ovo je bio tek četvrti slučaj gde su napadači bile devojke.

Nastava u školi “Kovenant” je nastavljena sredinom aprila, u fazama i sa skraćenim rasporedom, ali ne u prostorijama gde je došlo do masovnog ubistva, već u drugim koje im je obezbedila lokalna crkva, piše Blic. 

U Rusiji 2022. godine u Iževsku ubijeno 17 đaka i nastavnika

Masovnih ubistava je bilo i u Rusiji. Poslednje se dogodilo 26. septembra 2022. godine u gradu Iževsku kada je napadač, identifikovan kao Artem Kazancev, ubio 17 osoba, među kojima 11 dece i šestoro odraslih.

Napadač, muškarac u ranim tridesetim, ubio je dva čuvara, a zatim otvorio vatru na učenike i nastavnike u školi broj 88 u Iževsku, pre nego što je ubijen.

Kazancev, koji je ranije pohađao ovu školu, bio je obučen u crno, sa crvenim kukastim krstom na majici, naoružan sa dva ručno adaptirana pištolja.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare