Ministarstvo zdravlja naložilo hitan inspekcijski nadzor zbog pritužbi na seanse doktorke Ranke Radulović u OŠ „Vladislav Ribnikar“ 

Nakon što je Slobodan Negić, otac ubijene devojčice u OŠ „Vladislav Ribnikar“ izjavio da je doktorka Ranka Radulović samo dva dana nakon masakra u toj školi držala seansu sa decom bez znanja roditelja, Ministarstvo zdravlja je naložilo vanredni inspekcijski nadzor Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Negić je izneo tvrdnje da su održane „mračne psihoterapijske seanse“ sa decom koja su tog dana došla u školu da pokupe svoje stvari a tokom kojih je prim.dr Radulović deci puštala narodnu muziku i navodila ih da treba da se povežu sa duhovima i dušama svojih ubijenih drugara i drugarica.

Posle njegovog gostovanja u „Utisku nedelje“ i žalbi na rad prim.dr Ranke Radulović iz Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije tokom pružanja psihološke podrške učenicima, Ministarstvo je naložilo vanredni inspekcijski nadzor, dok će Klinika hitno sprovesti unutrašnji nadzor, čime će biti utvrđene sve činjenice vezane za konkretan događaj 5. maja 2023 na koji se primedbe odnose.

„Podsećamo javnost da je Ministarstvo zdravlja već 4. maja 2023, neposredno nakon tragedije u školi „Vladislav Ribnikar“, u cilju psihološke podrške učenicima, nastavnicima i roditeljima, oformilo stručni tim. Prvom sastanku su, pored nastavnika i psihologa škole, prisustvovali predstavnici UNICEF-a, Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja, zajedno sa predstavnicima Republičke stručne komisije za mentalno zdravlje“, stoji između ostalog u saopštenju Ministarstva.

Kako dalje kažu, nakon sastanka, Ministarstvo zdravlja je uputilo zahtev Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu, Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu i Klinici za psihijatriju UKCS. Sve ove ustanove su na zahtev Ministarstva zdravlja, a prema planu Ministarstva prosvete, delegirale članove koji su svakog dana radili u smenama od 8 do 12 časova i od 12 do 16 časova.

„Pored toga, na zahtev Ministarstva prosvete, predstavnici zdravstvenih ustanova su prisustvovali i roditeljskim sastancima. Sve ove zdravstvene ustanove, kao i druge zdravstvene ustanove koje raspolažu psihijatrijskim odeljenjima, otvorile su besplatne telefonske linije i obezbedile razgovore i preglede i u samim zdravstvenim ustanovama svima kojima je to potrebno. Spisak psihijatara i psihologa zdravstvene ustanove su dostavile Ministarstvu zdravlja, dok je rad timova koordiniran svakodnevno.

Ove aktivnosti i dalju koordinaciju je od 11. maja preuzela Radna grupa za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih koju je formirala Vlada Republike Srbije“, navodi se u saopštenju.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare