Jokić rasterao holivudske zvezde! Denver na pragu finala sa 3-0, Nikola jači od sudija i Lejkersa 

Košarkaši Denver Nagetsa savladali su Los Anđeles Lejkerse (119:108) u trećoj utakmici finala zapadne konferencije i poveli sa ogromnih 3-0.

Neverovatan podvig napravili su večeras igrači tima iz Kolorada pošto su uprkos nekim vrlo sumnjivim sudijskim odlukama uspeli da odbiju sve nalete „Jezeraša“ i u potpunosti zasluženo uzmu i prvi brejk u ovoj seriji, te povedu 3-0.

Džamal Marej još jednom je bio najefikasniji sa 35 poena, sedam skokova i šest asistencija, ali treba uzeti u obzir da je već u prvom poluvremenu imao 30, stoga velike zasluge za ovu pobedu dobijaju rotacioni igrači Nagetsa. Nikola Jokić uprkos poblemima sa faulovima ubacio je 24 poena, uz šest skokova i osam asistencija, s tim što je veći broj koševa postigao u odlučujućoj četvrtini.

Na drugoj strani sa 28 poena i 18 skokova najbolji je bio Dejvis, dok je Džejms ubacio 23, uz 12 asistencija. Ipak, to nije bilo dovoljno za šuterski previše raspoložen Denver koji je večeras ubacio 17 trojki. Šansu da zatvore seriju sa „metlom“ Jokić i ekipa imaće prekosutra u istom terminu.

Prva četvrtina

U sjajnom napadačkom ritmu otvorili su utakmicu izabranici Majka Melouna, najpre pogotkom Koldvela-Poupa za dva poena, a kasnije i preko sjajnog Mareja koji je u samo uvodnih par minuta ubacio već devet poena. Lejkersi su odgovarali u reketu preko Entonija Dejvisa ali nisu imali rešenja za spoljnu liniju gostiju stoga je Darvin Hem bio prinuđen da zatraži prvi tajmaut.

Odmah nakon istog Majkl Porter mlađi iskoristio je oba bacanja, pa kasnije pogodio i trojku za prvu dvocifrenu razliku svoje ekipe, 20:9. Posle jakog faula Jokića Dejvis je bio polovičan sa penala, a fantastičnu igru Denver je nastavio novom trojkom, ovaj put preko Erona Gordona.

Nastavili su domaći da napadaju reket Denvera, a nakon jakog faula Nikole Jokića Dejvis je smanjio minus svog tima, da bi Marej odmah nastavio svoju seriju na drugoj strani, a maksimalnu prednost Nagetsima vratio je Brus Braun (28:14). S obzirom na sjajnu igru svog tima Meloun je odlučio da odmori Jokića i pre kraja prve deonice što u ovogodišnjem doigravanju nije bio čest slučaj.

Loni Voker prekinuo je lošu igru svoje ekipe spolja pogotkom za tri poena, a Marej je postavio konačan rezultat prve četvrtine (32:20) teškim pogotkom za poludistance i ubacio svoj već 17. poen.

Druga četvrtina

Nedugo nakon početka druge deonice domaći su uspeli da prepolove razliku i priđu na -6, a u potencijalne probleme sa faulovima upao je i srpski reprezentativac koji je napravio novi faul, ovaj put nad Lebronom Džejmsom. On je bio precizan, a Marej je ubrzo potom pogodio novu trojku, a nakon novog pogotka Lejkersa isto je uradio i Nikola Jokić po prvi put večeras.

Ipak, nova dvocifrena prednost Denvera nije dugo potrajala pošto su poenima Dejvisa i Vokera ponovo Lejkersi ponovo prišli na -5. Na nesreću „Jezeraša“ Marej je ipak bio potpuno nezaustavljiv i novom trojkom postigao je svoj 26. poen pre kraja prvog poluvremena. Ipak, pred sam kraj prvog poluvremena ekipu Denvera je „stao“ šut, dok su Lejkersi velikim brojem poena iz tranzicije uspeli da iskoriste neefikasnost protivnika i izjednače na 33 sekundi do kraja poenima Rivsa sa penala. 

Da stvar bude još gora po Denver, faul za bacanja Rivsa napravio je Jokić i to mu je bio već treći u prve dve četvrtine. Konačan rezultat četvrtine postavio je Koldvel-Poup pogotkom za tri poena, a šansu da poveća prednost imao je Marej sa skoro pola terena, ali je promašio – 58:55.

Treća četvrtina

Kentavijus Koldvel-Poup pogodio je trojku na startu treće četvrtine i najavio potencijalni povratak dobre šuterske igre svog tima. I bilo je tako, ali ne zadugo. Pogodio je posle Jokićevih poena još jednu popularni „Kej Si Pi“, ali su Lejkersi poboljšali igru u odbrani i pravili velike probleme Denveru u prvoj polovini treće četvrtine.

Iako su imali po nekoliko praznih hodova i jedni i drugi, igrači iz Los Anđelesa malo po malo su se vraćali i na kraju ponovo stigli na tri poena zaostatka, šest minuta pre kraja ovog kvartala. Ostin Rivs iskoristio je veoma sumnjive odluke sudija tokom kojih je Jokić zaradio i svoj četvrti faul, te trojkom izjednačio, 71:71.

Ubrzo nakon toga „poludeli“ su još jednom Nagetsi kada se u obzir uzme šut, pa su tako Porter i ponovo Koldvel-Poup pogodili za tri, pa je Denver ponovo stekao sedam poena prednosti. Tada je uzvratio i Lebron Džejms sa dve uzastopne trojke kada je bilo najbitnije i to nakon što je promašio 22 u nizu, a nije pogodio niti jednu u ovoj seriji. Konačan rezultat deonice postavio je Koldvel-Poup pošto je bio polovičan sa penala, a Džejms je promašio poludistancu – 84:83.

Četvrta četvrtina

Jokić se konačno vratio igru na startu poslednjeg dvanaestiminutnog perioda i odmah se upisao, ali i dalje bio na jednocifrenom učinku. Hačimura je vezao pet uzastopnih poena, pa je tako domaćin poveo posle dužeg vremena, 87:86. Ipak, to nije dugo trajalo pošto je naš centar konačno postigao poene i pogodio pod faulom.

Tim poenima pa kasnije asistencijom za Brauna Denver je ponovo otišao na +4, ali su Lejkersi konstantno uspevali da ostanu u životu i ubrzo ponovo povedu bacanjima Hačimure posle vrlo sumnjivog faula Džefa Grina. To nije dugo trajalo pošto su se Nagetsi kao što smo pomenuli šuterski probudili i sa dve uzastopne trojke ponovo odvojili na dva poseda plusa.

Posle još jednog dobrog defanzivnog poseda neverovatni Denver ubacio je još jednu trojku i sada stekao već opipljivu prednost (102:94). Nastavili su da izgledaju pogubljeno izabranici Darvina Hema u tim momentima i serija gostiju stala je na 11:0. Trojkom Džejmsa prišli su na -7 Lejkersi, ali se čini da su tačku na meč stavili Jokić i Marej, trojkom pa atraktivnim polaganjem.

Tim iz Kolorada meč je mirno priveo kraju i bez ikakvih problema stekao, čini se, nedostižnu prednost za Lejkerse u ovoj seriji.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare