MILO I JAKOV JEDAN PORED DRUGOG, VUČIĆ I ESKOBAR U PRVOM REDU Sada i zvanično, Milatović je novi predsednik Crne Gore

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović položio je danas u Skupštini Crne Gore zakletvu i time i zvanično stupio na dužnost kao treći predsednik od proglašenja nezavisnosti 2006. godine.

Nakon polaganja zakletve, Milatović će održati inauguracioni govor, a po završetku sednice uslediće ceremonija svečanog vojnog pozdrava na platou ispred parlamenta Crne Gore.

Milatović polaže zakletvu na dan kada ističe mandat njegovom prethodniku. Među gostima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i bivši predsednik Milo Đukanović, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik Velike Britanije ser Stjuart Pič, ambasadorka SAD-a Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka Velike Britanije Karen Medoks.

Prisustvuju i aktuelni predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, kao i bivši premijeri Zdravko Krivokapić i Igor Lukšić.

Inauguraju su pratili i predsednica Kosova Vljosa Osmani, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, članovi Predsedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić.

Planirano je oko 200 zvanica diplomatskog kora, domaćih i međunarodnih zvaničnika. Protokolom je popodne predviđen koktel u Vili Gorica koji priređuje predsednik Crne Gore sa suprugom.

Predsednik Crne Gore bira se na period od pet godina, na neposrednim izbora. Od obnove nezavisnosti, 21. maja 2006. godine, funkciju predsednika Crne Gore obavljao je Filip Vujanović koji je bio izabran na predsedničkim izborima održanim 2008. i 2013. godine, te Milo Đukanović, izabran na predsedničkim izborima 2018. godine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare