„UMESTO DA IM DETE DOBIJE ISKLJUČENJE IZ ŠKOLE, DOBIJE DA ČISTI DVORIŠTE“ Milica Kon pobesnela zbog izjave Vanje Ejdus o „Drinki Pavlović“: „Problem je u PRIVILEGOVANIMA“

Voditeljka Milica Kon podigla je buru u javnosti kada je u javnosti iznela detalje vršnjačkog nasilja kroz koje prolazi njena ćerka u osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ u Beogradu.

Ona je čitavu priču pokrenula najpre u emisiji „Amidži šou“ gde je ispričala da je njeno dete na početku školske godine u prvom razredu dobilo šamar od problematičnog učenika, a da se potom nasilje nastavjalo.

Nakon što je Milica sve iznela u javnost, direktorka ove obrazovne ustanove, Nataša Vasić podnela je ostavku, te je u svom saopštenju navela da je bila upoznata sa problemom u prvom razredu, ali da je učinjeno sve što je moglo kada su ovakve situacije u pitanju. 

Na ovu temu oglasila se juče glumica Vanja Ejdus, čija je izjava obavljena na Fejsbuk stranici „Drinka Pavlović“. Vanja je u svom obraćaju objasnila da je njena ćerka tokom školske godine sa još nekoliko učenika napravila prekršaj kada su inscenirali događanja hodniku i time privukli pažnju nastavnice kako bi prepravljali ocene u dnevniku.

Ona je istakla da je veoma bila zadovoljna kako je direktorka tada postupila i kako su učenici bili sankcionisani i svojim primerima pokazali drugim đacima da ne urade isto. 

Milica Kon sada je na svom Instagramu odgovorila Vanji. 

– Naravno da su pojedini roditelji zadovoljni kad dete, umesto da im dobije isključenje iz škole/krivičnu prijavu, dobije da čisti dvorište. O tome ja pričam. O selektovanju i favorizovanju pojedinaca na štetu društva. Ovo je za ozbiljan pretres postupka pojedinaca i na osnovu kojih kriterijuma se primenjuju pravila. Postoje „privilegovani“ i „neprivilegovani“. To nije pravno dozvoljeno niti dopustivo. Roditelji prvaka strepe za svoju decu od septembra – napisala je voditeljka, prenosi Blic.

Milica Kon odgovorila Vanji Ejdus
Milica Kon odgovorila Vanji Ejdus

Pismo Vanje Ejdus objavljeno na stranici škole „Drinka Pavlović

– Uz svo razumevanje za ogromnu zabrinutost svih nas za bezbednost dece, kao i za kolektivnu histeriju koja je nastala nakon tragičnog događaja u školi “Vladislav Ribnikar”, ali i za osećanje fundamentalnog gubitka sigurnosti da se slobodno krećemo ulicama i šaljemo našu decu u škole, imam potrebu da se oglasim, i da vam se obratim, jer sam saznala da je direktorka Nataša Vasić podnela ostavku. 

– S obzirom da živimo u zemlji gde se kvalitet ne ceni i gde na površinu isplivavaju bagra i prostaštvo, ne mogu a da se ne oglasim u odbranu direktorke, sa kojom sam imala jedan susret, i iz koga sam stekla utisak da škola ”Drinka Pavlović“ nije samo obrazovna već i vaspitna ustanova, što joj je i zadatak. Naime, moja , učenica 7/3, je sa svojim drugarima iz razreda napravila ozbiljan prekršaj prošle godine, u kome su inscenirali događanja hodniku i time privukli pažnju nastavnice i cele škole, kako bi prepravljali ocene u dnevniku. S obzirom da je to krivično delo, ja, a i ostali roditelji smo pozivani na sastanak i razgovor sa direktorkom škole, pedagogom i razrednom starešinom.

Ejdus je istakla da je direktorka škole Nataša Vasić izuzetno bila odgovorna. 

– Ja sam bila vrlo pozitivno iznenađena stavom koji sam zatekla tada, i merama koje je škola preduzela. Jer deca nisu samo kažnjena ocenom iz vladanja, prokužena i proglašena za delikvente, već je napravljen ozbiljan i temeljan napor da ista deca shvate razmere svoje greške, da razumeju šta su uradila, i data im je šansa da se poprave. Dobili su razne zadatke, od čišćenja dvorišta do pisanja radova, sastava, i svakodnevnih razgovora na temu prekršaja koji su počinili. Moja ćerka, konkretno, je dobila zadatak da napiše prezentaciju o falsifikovanju dokumenata i da to predaje svim razredima. Tako je naterana da ozbiljno promisli o svemu i da shvati razmere svoje greške. Na tom sastanku smo vodili vrlo konstruktivan i smislen razgovor, i ja sam bila vrlo zadovoljna načinom na koji je škola odreagovala. Moj, roditeljski, deo posla sam i ja obavila, i nadam se da se ništa slično neće ponoviti. Ono što želim da skrenem pažnju, jeste, da se ne brkaju babe i žabe, kao i da se uzme u obzir da je škola imala izuzetnu direktorku, uprkos problemima nasilja koje postoje svuda u društvu, pa i u školama, a da problem leži u sistemu koji ne ume da reši te probleme, a ne u direktorki škole. Izražavam žaljenje zbog ostavke, i smatram da treba da čuvamo ono što valja, jer nije mnogo toga još ostalo – izjavila je u toku jučerašnjeg dana Vanja.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare