STRUČNJACI SMATRAJU DA MALOLETNI UBICA MOŽE DA SE KAZNI: Kosti najverovatnije sledi dugotrajno lečenje u ustanovi zatvorenog tipa! 

Maloletni Kosta K. (13), počinilac masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“, ipak može da se kazni iako krivično nije odgovoran zbog svojih godina.

Stručnjaci poručuju da će to biti dug i komplikovan proces, koji zahteva ozbiljnu lekarsku proveru, ali da država sigurno neće dozvoliti da on ponovi zločin.

Javnost se pita da li je ovaj dečak sada slobodan, kao i roditelji učenika „Ribnikara“. Pored ostalog, traže od države stručno objašnjenje šta će biti sa njim u budućnosti, jer deca strahuju da će se naći na slobodi.

Šta bi moglo da sledi, pojašnjava neuropsihijatar Slavica Đukić -Dejanović koja je radila veštačenja u ranijim slučajevima maloletničkih ubistava.

– Stručnjaci, pre svega dečji psihijatri i psiholozi, rade na ispitivanju njegove strukture ličnosti, njegovih psiholoških svojstava i to je postupak koji će sigurno trajati nedeljama, možda i mesecima. U slučaju da neko nije krivično odgovoran i počini radnje iz razloga mentalne bolesti, onda se mora izreći medicinska mera obaveznog lečenja. To lečenje može da bude u ustanovi zatvorenog tipa i uobičajeno je da bude tako bar neki vremenski period – objašnjava Đukić – Dejanović.

Ona napominje da instrumenti države postoje, da se procenjuje interes i bezbednost ljudi, dece koja bi eventualno mogla biti žrtve ako se rizik dovodi u vezu sa ponašanjem maloletnika: 

– Ne procenjuje se samo rizik šta bi mogao da učini i da li bi to bile radnje koje je već činio, ili još teže, nego i kakav rizik počinilac zločina nosi kao ličnost sa svojstvima koje ima i radnjama koje je počinio u odnosu na druge.

Činjenica je da se ni lekarska ni sudska praksa u Srbiji do sada nije susretala sa slučajem poput ovog. Dok o tome uče iz iskustava drugih država, uveravaju da i Srbija ima instrumente da sankcioniše.

Advokat Branislav Stanišić navodi da Zakon o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama podrazumeva mogućnost da lice bude zadržano i hospitalizovano na lečenju zatvorenog tipa u psihijatrijskoj ustanovi, sa brojem godina koje ne prelaze 18.

– Taj zakon može da se primeni i nad decom, uz potpis dečjeg psihijatra. Jedan od načina na koji može da se, mimo odobrenja staratelja ili zakonskog zastupnika, zadrži u ustanovi zatvorenog tipa jeste da se proceni da je opasan po sebe, sopstveni život ili život drugih – ističe Stanišić.

Osim kod nas, 14 godina života je i na međunarodnom nivou najčešća starosna granica za krivičnu odgovornost. Posle zločina u beogradskoj školi, predlog s vrha države je da se ona spusti na 12 godina.

I u tom slučaju počinilac ostaje nekažnjen, ali bi to bila opomena za ubuduće.

Stanišić još dodaje da se zakon ne može primenjivati retroaktivno, osim ukoliko u ovom slučaju ne bi bio povoljniji po onog na koga se primenjuje:

– Nadamo da se u budućnosti ovako nešto neće dešavati, gde bi se tako izmenjen zakon mogao primenjivati, a da je počinilac mlađi od 14 godina.

Iako izgleda neverovatno, ono što se predlaže za Srbiju ne bi bila najniža granica. U državama Ujedinjenog Kraljevstva, Engleskoj i Velsu, mogu da budu uhapšena i izvedena pred sud deca starija od 10 godina, u Škotskoj od 12.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare