ZAPAD PRIZNAO! PROTIV OVE RUSKE ZVERI NEMAJU ŠANSE! Amerikanci je zovu „crna rupa“, britanski admiral traži hitnu reakciju! „Neće biti jeftino…“

Velika Britanija treba da poveća finansiranje Ratne mornarice kako bi nadmašila ruske podmornice koje su među najtišim na svetu, izjavio je načelnik britanske Ratne mornarice, admiral Ben Ki, piše „Tajms“.

– To nije jeftino, ali ne vidim da je drugo mesto u budućoj bici podmornica poželjna opcija – rekao je admiral. 

Kako list navodi, Velika Britanija je posebno zabrinuta zbog ruskih stelt podmornica klase „Kilo“ koje su primljene u naoružanje 1980. godine.

One su nakon toga značajno modernizovane i naoružane su krstarećim raketama „kalibar“. Zbog aerodinamičnog dizajna trupa modernizovana verzija je toliko tiha da je u američkoj mornarici zovu „Crna rupa“.

„Tajms“ podseća da je Ratna mornarica Rusije prošle godine dobila prvu podmornicu  „Belgorod“ – višenamensku nuklearnu podmornicu projekta 949A „Antej“ koja je prilagođena za bespilotni sistem nuklearnih torpeda „posejdon“.

Ističe se da i kineske podmornice izazivaju zabrinutost u zapadnim državama. Peking je prvi put počeo da „skoro neprekidno“ patrolira svojim podmornicama u Južnom kineskom moru, pisao je Rojters. 

Prema zvaničnim informacijama Kine, zemlja poseduje šest nuklearnih podmornica koje su sposobne da nose balističke rakete. Analitičari smatraju da te rakete mogu da dolete do kontinentalnog dela SAD i da predstavljaju opasnost po bezbednost zemlje.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare