LEKOVE ZA OVE BOLESTI VIŠE NEĆETE MORATI DA KUPUJETE! Sjajne vesti za pacijente obolele od teških bolesti

Lekovi koji do sada nisu bili registrovani za neku određenu bolest, a dokazali se da pomažu u lečenju te bolesti sada će moći da se izdaju pacijentima bez ikakvih posledica po lekare i to iznenom Pravilnika o dostupnosti lekova, rekla je danas ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Prema njenim rečima, tu pre svega spadaju terapije za decu, maligne, autoimune bolesti i transplantaciju. 

– Trideset godina čekalo na izmenu jednog ovakvog Pravilnika o većoj dostupnosti lekova, takozvanog OFF-label koji je danas predstavljen od strane Ministarstva zdravlja zajedno sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje i Udruženjima pacijenata. Ovo je veliki korak u srpskom zdravstvu koja će olakšati našim pacijentima. Ovo pokazuje da država sluša i brine o našim građanima – istakla je prof. dr Grujičić.

Kako kaže bilo je situacija da lek koji je registrovan za jednu indikaciju, lekari nisu mogli da daju za drugu iako je jako efikasan.

– I, to samo zato što lek nije bio na listi. Tako da će sada moći i naši pacijenti u Srbiji to da dobijaju! Naravno, ako to lekar proceni. Neće više morati privatno da kupuju lekove bili oni jeftiniji ili skuplji – objasnila je ministarka zdravlja.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare