PAO I MOĆNI „STORM ŠADOV“! Rusi oborili britansku raketu kojom su Ukrajinci granatirli Lugansk

Dva projektila pala su nedaleko od železničke stanice u Lugansku, saopštio je bivši ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

Ruski sisteme protivvazdušne odbrane presreli su prvi put britansku krstareću raketu Storm Šadov, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane Rusije. „Sistemi PVO presreli su sedam protivradarskih projektila HARM, jednu krstareću raketu velikog dometa Storm Šadov i 10 projektila višecevnih raketnih bacača Hajmars“, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja ratnih zločina Ukrajine saopštilo je danas da su ukrajinske snage u jutarnjim satima napale Lugansk uz pomoć britanskih krstarećih raketa „storm šedou“. „Oružane snage Ukrajine dvema krstarećim raketama Storm Šadov napale su Lugansk danas u 8 časova po lokalnom vremenu“, saopštilo je predstavništvo LNR na Telegramu.

Storm Šadov
foto: Printscreen

Cilj je bila bivša škola vazduhoplovstva za koju se veruje da je u njoj bio smešten kontingent trupa Vladimira Putina, pokazuju rani izveštaji.

Dve eksplozije odjeknule su u 8 sati ujutru po lokalnom vremenu u improvizovanoj kasarni, a video snimci nakon napada pokazuju kako zgrada gori i vuče guste oblake dima u nebo. Kako se ističe prozori na obližnjim stambenim zgradama razbijeni od intenziteta udarnog talasa. Nije bilo neposrednih informacija o žrtvama, piše Dejli mejl.

Svedoci su prijavili zvuk aviona, zatim tutnjavu i eksplozije. Zvaničnik Narodne Republike Luganska Rodion Mirošnik sugerisao je da je meta bila bivša škola vazduhoplovstva, dok je proruski vojni ekspert Andrej Maročko, penzionisani potpukovnik, rekao da sumnja da su korišćene rakete Storm Šadov.

Kao rezultat napada, oštećeno je 7 stambenih objekata, jedna administrativna zgrada i 2 automobila.

Ukrajinska državna radio-televizija, javlja da su četiri civila ubijena u jutrošnjem napadu na Avdijevku u Donjeckoj oblasti. „Jutros su ruske snage izvele raketni napad na Avdijevku. Rakete su pogodile bolnicu u kojoj su se krili civili. Prema preliminarnim podacima, poginula su četiri civila“, saopštio je ukrajinski guverner Donjecka Pavlo Kirilenko. On je objavio fotografije teško oštećene trospratnice i pozvao stanovnike tog malog industrijskog grada da se što pre evakuišu:

„Svaki novi dan proveden u Donjecku povećava rizik da postanete žrtva ruske agresije.“ Ova informacija nije nezavisno proverena.

Rakete Storm Šadov, precizne na više od 250 milja, omogućavaju ukrajinskim snagama da napadaju dublje u teritoriju pod kontrolom Rusije nego što je to bio slučaj ranije, i igraće ključnu ulogu u dugo očekivanoj kontraofanzivi zemlje protiv njenih okupatora.

U petak su projektili koje su isporučili Britanci pogodili bivšu akademiju ministarstva unutrašnjih poslova i fabriku mašina za izgradnju Polipak u Lugansku.

Proputinovski ruski poslanik Viktor Vodolacki (65) zadobio je lakše povrede u napadima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare