UŽIVO TURSKA GLASA! Zatvorena birališta, Erdogan vodi

Birališta širom Turske otvorena su jutros u 8 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 7 sati po srednjoevropskom, čime je počelo glasanje na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

Građani Turske danas glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima, a biraju između tri predsednička kandidata, 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mesta.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasa po prvi put.

Kandidati za predsednika Turske su, prema redosledu na glasačkom listiću, Redžep Tajip ErdoganKemal Kiličdaroglu i Sinan Ogan. Četvrti kandidat Muharem Ince povukao je kandidaturu u četvrtak.

Drugi krug 28. maja

Ako nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova u prvom krugu, drugi krug izbora, na kome će učestvovati dva kandidata sa najvećim brojem glasova, biće održan 28. maja.

Erdogan poželeo „uspešnu budućnost“

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poželeo je danas „uspešnu budućnost“ za zemlju i njenu demokratiju nakon glasanja u Istanbulu na izborima.

„Važno je da svi birači bez problema glasaju do 17.00 kako bi pokazali snagu turske demokratije“, dodao je lider, ne predviđajući svoju pobedu.

Erdoganov glavni suparnik Kemal Kiličdaroglu, kojem ankete daju tesnu prednost, posle glasanja u Ankari zahvalio je svim građanima koji su izašli na izbore i glasali.

„Nedostajala nam je demokratija, uradili smo ono što je bilo potrebno. Svima nam je mnogo nedostajalo da budemo zajedno. Svima nam je mnogo nedostajalo da se zagrlimo. Videćete, nadam se da će proleće doći u ovu zemlju i da će proleće uvek trajati“, rekao je Kiličdaroglu.

Završeno glasanje

Birališta širom Turske su zatvorena, čime je završeno glasanje na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

Birališta su zatvorena u 17 sati po lokalnom vremenu (16 sati po srednjoevropskom), a oni koji se nađu na biračkom mestu u vreme zatvaranja moći će da iskoriste svoje građansko pravo i posle 17 sati, saopštila je Visoka izborna komisija Turske.

Birališta su ranije bila otvorena i van Turske, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje.

Glasanje na graničnim prelazima počelo je 27. aprila, a u diplomatskim predstavništvima 5. maja i trajalo je do 9. maja, prema ranije utvrđenom rasporedu.

Više od 3,41 milion građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

Kako je saopštila Visoka izborna komisija, nepotpuni i nezvanični rezultati će biti objavljeni istog dana, u prvim satima po zatvaranju birališta.

Erdogan se pomolio u Aja Sofiji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poželeo je danas „uspešnu budućnost“ za zemlju i njenu demokratiju nakon glasanja u Istanbulu na izborima.

„Važno je da svi birači bez problema glasaju do 17.00 kako bi pokazali snagu turske demokratije“, dodao je lider, ne predviđajući svoju pobedu.

Pojavili su se i snimci iz Aja Sofije gde je došao da se pomoli noćas.

Glasali Erdogan i Kiličdaroglu

Erdogan i Kiličdaroglu glasali su na biračkim mestima u Istanbulu i Ankari nešto posle 11.30 po lokalnom vremenu.

Turci su u nedelju ujutru počeli da glasaju na izborima koji bi mogli da svrgnu Erdogana posle 20 godina na vlasti i da zaustave sve autoritarniji put njegove vlade.

Glasanje će odlučiti ne samo ko vodi Tursku, zemlju članicu NATO-a od 85 miliona, već i kako se njome upravlja, kuda se njena ekonomija vodi usred duboke krize troškova života, i kakav je oblik njene spoljne politike koja je zauzela nepredvidivi obrti.

Današnji izbori u Turskoj najveći su dosadašnji politički izazov za turskog predsednika Erdogana (69) koji je na vlasti 20 godina.

Glavni protivnik Erdogana je vođa Republikanske narodne stranke i kandidat koalicije koja okuplja šest opozicionih stranka Kiličdaroglu, kojem ankete daju tesnu prednost, prenosi Al Džazira.

Birališta će biti otvorena do 17 sati po lokalnom vremenu, u 87 regija.

Visoka izborna komisija Turske saopštila je da će nepotpuni i nezvanični rezultati biti objavljeni u prvim satima po zatvaranju birališta.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare