Ministri G7 prvi put zajedno odali počast žrtvama američke atomske bombe u Nagasakiju 

Ministri zdravlja iz Grupe sedam naprednih ekonomija položili su danas cvece ispred Statue mira u Nagasakiju, kako bi odali počast žrtvama američke atomske bombe iz 1945. godine, uoči samita koji počinje sledece nedelje u Hirošimi.

To je bio prvi put da ministri G-7 zajedno odaju počast u Parku mira u Nagasakiju, u kojem se nalazi spomenik, saopštila je vlada prefekture. Ministri zdravlja G7 su tamo bili u poseti nakon završenih dvodnevnih razgovora, prenosi Kjodo.

Pre nego što su završili sastanak, ministri zdravlja G-7 usvojili su zajedničku izjavu koja se odnosi na pouke iz pandemije novog korona virusa, naglašavajuci neophodnost jednakog pristupa testiranju, vakcinama i lečenju, posebno u razvijenim zemljama.

Drugi japanski grad razoren atomskom bombom

Nagasaki je bio drugi grad koji je razoren američkom atomskom bombom, tri dana nakon što je Hirošima u zapadnom Japanu postala prva meta pogođena takvim oružjem 6. avgusta 1945. godine.

Japanski premijer Fumio Kišida izrazio je želju da na samitu u Hirošimi predstavi svoju viziju sveta bez nuklearnog oružja u trenutki kada traje agresije Rusije na Ukrajinu.

On je poručio da je „neprihvatljivo gaziti istoriju neupotrebe nuklearnog oružja“, dodajuci da je spreman da dočeka lidere G-7 u Memorijalnom parku mira na dan otvaranja trodnevnog samita u petak.

To bi bila prva prilika da šefovi država i lideri vlada G-7 zajedno posete spomen-park, uključujuci one iz tri nuklearne sile SAD, Britanije i Francuske, navodi Kjodo.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare