VALTER TAVARES NAJBOLJI DEFANZIVAC EVROLIGE: Košarkaš Reala jedan od najzaslužnijih za odlazak na F4 

Košarkaš Real Madrida Valter Tavares proglašen je za najboljeg odbrambenog igrača Evrolige za sezonu 2022/23.

Tavares, jedan od najzaslužnijih za plasman Real Madrida na fajnal-for Evrolige, treći put u karijeri je dobio ovo prizanje, objavljeno je na sajtu Evrolige.

Centar Reala je, u izboru trenera svih evroligaških timova, iza sebe ostavio Tomasa Vokapa iz Olimpijakosa i igrača Monaka Džona Brauna. Četvrti u izboru bio je košarkaš Partizana Matijas Lesor, dok je kao peti završio Alfa Dijalo iz Monaka.

Partizan, Real Madrid
foto: Nenad Kostić

Tavares je na 38 utakmica Evrolige prosečno beležio 10,9 poena, 6,6 skokova, 0,9 ukradenih lopti i 2,2 blokade.

Jedan od glavnih razloga koji je Tavaresa izdvojio je i to da su protivnici Reala ubacivali prosečno 49,7 odsto šuteva za dva poena i da nijedan drugi tim u takmičenju nije sveo rivale ispod 50 odsto učinka.

Imao je rekordnih šest blokada u 13. kolu protiv Bajerna iz Minhena, a na još pet mečeva je upisao po četiri blokade – protiv Panatinaikosa, Efesa, Žalgirisa Crvene zvezde i Albe.

Zahvaljujući Tavaresu, Real je lider po broju defanzivnih skokova sa 26,5 skokova po utakmici.

Tavares je treći igrač koji je tri puta izabran za najboljeg defanzivca Evrolige.

Prvi je bio Dimitris Dijamantidis iz Panatinaikosa koji je ovu nagradu osvojio rekordnih šest puta, dok je tri puta za najboljeg odbrambenog igrača proglašavan Kajl Hajns, dva puta u dresu moskovskog CSKA i prošle sezone u dresu Milana.

Ovo je treća nagrada koju je Evroliga dodelila za ovu sezonu. Prethodno je nagrada „Alfonso Ford“ za najboljeg strelca pripalo Saši Vezenkovu iz Olimpijakosa, dok je priznanje „Zvezda u usponu“ dodeljena košarkašu Partizana Jamu Madaru.

Kako je navela Evroliga, uskoro će biti otkriveni najbolji timovi takmičenja za ovu sezonu, kao i imena najkorisnijeg igrača (MVP) i trenera godine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare