TURISTI, OBRATITE PAŽNJU! Stopića pećina zatvorena od 21. maja do 4. juna 

Zbog tehničkih razloga, biser zlatiborskog turizma, Stopića pećina, biće zatvorena za posetioce od 21. maja do 4. juna.

Ova pećina je posle korona virusa postala nezaobilazna lokacija za turiste, a samo tokom prošle godine, prema podacima Turističke organizacije Zlatibor, bilo ih je oko 120.000.

 
– Njeni istraženi hodnici dugački su oko 1600 metara, a peščaka staza dugačka je oko 300, međutim to je sasvim dovoljno da se spoznaju sve lepote i specifičnosti Stopića pećine. Njen ulaz je impresivan, visok je oko 18 i širok više od 30 metara, tako da ova pećina nikad nije bila skrivena. Prva noga koja je kročila na ovu zlatiborsku zemlju, mogla je da je primeti i uđe- rekao je za RINU Bojan Sekulić, turistički vodič.
 

Prvi istraživači ovog areheološkog lokaliteta bili su češki speleolozi koji su prilikom boravka u Stopića pećini koristili čak i posebnu ronilačku opremu. Tada je otkriveno da se pod zemljom nalaze dugački hodnici i pet dvorana, ali i najveći podzemni vodopad na Balkanu nazvan “Izvor života“.

– Ovde su se svojevremeno skrivali hajduci, četnici i partizani. Na ovom mestu su se spasavali od neprijatelja, zato je ovaj vodopad dobio takvo ime. Posle njega se više nije moglo proći. Visok je oko 10 metara i ispred njegove lepote vam ponestaje dah – dodaje Sekulić.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare