MOĆNI KINESKI RAZARAČ ZAPRETIO JAPANU: Grupa od četiri broda za 12 dana oplovila najveća ostrva DEMONSTRACIJA MOĆI uoči samita G7

Kineska mornarička flotila predvođena moćnim razaračem obavila je 12-dnevnu plovidbu oko glavnih japanskih ostrva, kao demonstracija vojne moći dok tinjaju napetosti oko Tajvana, i dok se Japan sprema da ugosti lidere G7 sledeće nedelje, prenosi CNN.

Japansko ministarstvo odbrane objavilo je u četvrtak mapu koja prikazuje razarač sa navođenim raketama tipa 055 Lhasa, jedan od najmoćnijih ratnih brodova Mornarice Narodne oslobodilačke vojske, kako u obilasku u smeru kazaljke na satu predvodi flotilu od četiri broda koja uključuje manji razarač, fregatu i brod za snabdevanje.

Japanska mapa pokazuje da je putovanje počelo 30. aprila u moreuzu Cušima između Južne Koreje i Japana, nastavil se kroz moreuz Cugaru na severnom delu Hokaida 5. i 6. maja, a zatim oko lanca ostrva Izu južno od Tokija.

U tekstu objavljenom pošto je japansko ministarstvo odbrane obelodanilo ovu plovidbu, kineski državni Global Times je povezao putovanje flotile sa „nedavnim provokativnim komentarima Japana“ o Tajvanu.

„Iako je ovo putovanje verovatno rutinska vežba kineske mornarice, koja ne krši nijedan međunarodni zakon niti cilja bilo koju treću stranu, ono bi se moglo smatrati snažnom porukom Japanu“, navodi se u izveštaju Global Timesa, pozivajući se na kineske stručnjake.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je u sredu u intervjuu za Nikkei Asia da su „mir i stabilnost Tajvanskog moreuza kritični ne samo za našu zemlju, već i za celu međunarodnu zajednicu“.

Kineske pomorske flotile su i u prošlosti vršile obilazak Japana, a analitičari kažu da se može očekivati više misija jer mornarica Kine sve češće pokazuje svoje mišiće izvan svojih ovoda. Ali vremenski raspored i ruta ove vežbe povezane sa medijskim izveštajima izazivaju zabrinutost, kažu analitičari.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare