Erdogan pred najvećim političkim izazovom: Može li turski Gandi da ga pobedi?

U nedelju se u Turskoj održavaju parlamentarni i predsednički izbori, a aktuelnom lideru Redžepu Tajipu Erdoganu na crtu izlazi kandidat opozicije Kemal Kilidždaroglu.

U trci za 13. predsednika Republike Turske, pored njih dvojice je i Sinan Ogan, a prema poslednjim anketama, Erdogan zaostaje za Kilidždarogluom i moguće je da će doči do drugog kruga.

Ovi izbori dosad su najveći politički izazov za Erdogana koji je na vlasti dve decenije, a opozicija ih smatra svojom najboljom prilikom za njegovu smenu i promenu njegove politike.

I dok je Erdogan godinama dominantna figura na turskoj, ali i međunarodnoj političkoj sceni, u prilog mu ne idu višegodišnja ekonomska kriza uključujuči rastuću inflaciju, kao i posledice razornog zemljotresa koji je početkom februara pogodio Tursku. Upravo te pukotine u poverenju javnosti prema lideru AKP, mogao bi da iskoristi njegov glavni rival.

Ko je Kemal Kilidždaroglu

Kemal Kilidždaroglu je rođen 1948. u porodici državnih službenika u jednom selu na istoku Anadolije. Potiče iz porodice Alavita koji su etničko-religijska manjina u Turskoj. Četvrto je od sedmoro dece i jedini u porodici koji je studirao.

U Ankari je diplomirao ekonomiju i finansije i 1971. se zaposlio kao referent u turskom Ministarstvu finansija, a 1992. je imenovan za direktora Uprave za socijalno osiguranje. U penziji je od 1999. godine, navodi Dojče vele.

U bliskom okruženju oduvek je važio za poštenog i pouzdanog službenika, a u javnosti je stekao reputaciju borca protiv korupcije.

Tako i započinje političku karijeru kada je na zahtev socijaldemokratsko-kemalističke stranke CHP pripremao jedan izveštaj o korupciji koji je naišao na pozitivan odjek tadašnjeg lidera te partije Deniza Bajkala koji je Kilidždaroglua podstakao da se bavi politikom.

U turski parlament ušao je kao poslanik ove stranke 2002. godine. Počeo je više da se pojavljuje u medijima kada je objavio nekoliko dokaza o korupciji u zemlji. Njegova popularnost dodatno je porasla zbog verbalnih sukoba s više poslanika Erdoganove islamsko-konzervativne stranke AKP. Godine 2009. kandidovao se za gradonačelnika Istanbula, ali je izgubio od protivkandidata iz redova AKP.

Kad je 2010. zbog jednog skandala dugogodišnji predsednik CHP Deniz Bajkal morao da napusti funkciju, Kilidždaroglu je dobio podršku stranke.

Među poznatim aktivnostima često se pominje da je 2017. godine pešice išao od Ankare do Istanbula. Na oko 420 kilometara dugačak put je sa svojim pristalicama krenuo u okviru protestne akcije „Marš pravde“ u znak protesta protiv navodne represije Erdoganove AKP.

Gandi-Kemal

Kilidždaroglu je poznat i po svojoj smirenosti. Jedan od nadimaka u javnosti mu je „Gandi-Kemal“, zbog njegove navodne karakterne sličnosti s Mahatmom Gandijem. Kažu i da je izrazito miran, strpljiv, odlučan, detaljan i uporan.

Osim toga, važi za političara na kojeg je u političkoj istoriji Turske izvršeno najviše fizičkih napada ili atentata. Preživeo je oružani napad kurdske milicije PKK, napad u parlamentu, kao i pokušaj bombaškog napada od terorističke Islamske države za vreme njegovog „Marša pravde“.

Uprkos pozitivnom imidžu, i tome što je opozicija stala iza njega, Kilidždaroglu ne važi za harizmatičnog lidera koji bi bio prava alternativa Erdoganu.

Ostaje da se vidi, da li će taj nedostatak u nedelju pretvoriti u svoju prednost.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare