Кркобабић са Немачком амбасадорком

Како очувати и унапредити руралне средине?

„Како очувати и унапредити руралне средине?“била је тема данашњег састанка министра за бригу о селу Милана Кркобабића са амбасадорком СР Немачке у Републици Србији госпођом Анке Конрад. 

На састанку, одржаном у Палати Србија, истакнут је изузетан значај привредне сарадње Србије и СР Немачке, која представља више него добру основу и за даље решавање питања везаних за равномерни регионални развој – за однос урбаног и руралног.


„Искуства једне од најјачих економија света биће нам драгоцена, а посебно ценимо изражену спремност да нам у томе и практично помогну“ изјавио је министар Кркобабић.

Учесници састанка разговарали су о изазовима са којима се обе земље суочавају у комплексном питању развоја руралних подручја. И једна и друга земља налазе начине да живот на селу учине примамљивим и да процес миграција из градова у села, који је започео у време пандемије корона вируса, наставе новим програмима за обнављање неразвијених региона и систематским побољшавањем услова живота и рада у сеоским срединама.

Саговорници су истакли да су инвестиције Немачке у Србији значајне у великим градским центрима, али и досадашња улагања у мања места као што су Мионица, Власотинце, Врање.. представљају прави мотор развоја тих средина и прилику за људе да у својим срединама остану да живе и раде или да неки нови пођу у те крајеве. 

„Мала предузећа до 50 запослених су прави рецепт за економску одрживост руралних крајева“ један је од закључака данашњег састанка.

Немачка страна изнела је примере како мали произвођачи, доминантни у руралним подручјима, траже начин да постигну конкурентност производњом органских култура, тзв. биофармингом, производњом ретких врста воћа и поврћа или сеоским туризмом и у свему томе се ослањају и на помоћ државе.

Српска страна је истакла резултате програма оживљавања задругарства као модела организовања малих индивидуалних произвођача, као и успешан програм насељавања празних сеоских кућа. 

Тема састанка била је и важна улога жена у друштву, а нарочито у селима. Министар Кркобабић је указао наиницијативу за увођење социјалне-гарантоване пензије за све становнике преко 65 година који немају пензију ни друга примања, од којих је највише жена у селима, чак 85 посто, а којима је потребно обезбедити сопствени вид прихода, како због њиховог економског положаја тако и због неопходног личног достојанства.

Договорено је да се сарадња настави практичним корацима и разменом добрих, али свакако корисних и лоших искустава у предузетим мерама. 

Састанку су присустовали и шеф привредног одељењаАмбасаде Немачке др Денис Кајзер, шеф одељења за социјалну политику Пер Крумреј, председник  академијског одбора за село САНУ академик Драган Шкорић и сарадници министра.

УДАРНА ВЕСТ.рс

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare