VREMENSKA PROGNOZA ZA NAREDNIH 10 DANA Novi cikloni nose nova pogoršanja i temperature ispod proseka: Meteorolog upozorava na OPASNOST OD POPLAVA

Nastavlja se period nestabilnog vremena, smene sunca, oblačnosti i kiše, i prema najnovijoj prognozi meteorologa Marka Čubrila od danas sledi širenje prvog ciklona koji će do subote donositi padavine i lokalno jak vetar.

Zatim, pod pod uticajem novog ciklona, od drugog dana vikenda do pred kraj sledeće nedelje očekuje da bude veoma nestabilno uz čestu kišu i grmljavinske pljuskove, čak su moguće obilnije padavine nad većim delom regiona.

Današnje pogoršanje uvod u nestabilno vreme

– Danas, u četvrtak sledi naoblačenje koje donosi povremenu kišu, a na jugu regiona posle podne i grmljavinske pljuskove. Duvaće umeren istočni, u košavskom području vrlo jak do olujni jugoistočni vetar. Dnevna maksimalna temperature će biti ispod proseka, od +9 do +15 stepeni Celzijusa – kaže Marko Čubrilo, prenosi Blic.

Meteorolog objašnjava da je ovo pogoršanje uvod u duži period veoma nestabilnog vremena uz čestu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova, a biće i sve češće pojave lokalnih nepogoda uz veliku količinu kiše, jakog vetra i pojavu tuče/grada.

Od petka će malo otopliti, što će svakako, poručuje Marko Čubrilo, povećati količinu dostupne energije u atmosferi te će padavine sve više biti pljuskovitog, karaktera.

– Zbog velike dinamike atmosfere gotovo je nemoguće za više od 24 sata predvideti položaj i snagu tih naleta nestabilnosti i karte koja su prikazane su samo trenutno stanje koje predviđa ECMWF model – kaže meteorolog.

Malo sunca na početku vikenda i brzi obrt

U subotu se očekuje više sunca, ali i dalje uz rizik od jakih pljuskova, dok bi nedelja i prvi deo sledeće sedmice mogli doneti vrlo česte i jake padavine.

Posledica toga nad velikom delom regiona za narednih nedelju dana mogu biti vrlo visoki padavinski totali koji će se kretati i preko 45 mm taloga, dok bi zapadni, južni i lokalno središnji i severni predeli mogli akumulirati i preko 80 mm taloga.

Kiša povećava vodostaj

– Manje padavina biće samo na istoku i jugoistoku regiona, posebno na istoku Srbije. Sa ovako visokom predviđanjima padavinskih totala izvesna je pojava lokalnih izlivanja planinskih potoka i manjih reka kao i značajan porast vodostaja većih reka BiH, zatim Pive, Tare, Lima, Drine, Save, Zapadne Morave… Za sada bi sve do oko 20. maja bilo čestih pljuskova uz temperature ispod proseka – zaključuje Čubrilo.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare