Rođena prva beba koja ima DNK od tri osobe

Nakon revolucionarne lekarske procedure vantelesne oplodnje koja ima za cilj da spreči prenošenje neizlečivih naslednih bolesti, u Velikoj Britaniji je rođena prva beba koja ima DNK od tri osobe.

Pionirski poduhvat britanskih lekara, poznat kao tretman doniranja mitohondrija, koristi delove jajnih ćelija zdravih ženskih donora za začeće embriona postupkom veštačke oplodnje bez štetnih mutacija koje nose biološke majke i koje bi verovatno bile prenete na njihovo potomstvo, piše Gardijan.

Embrion se formira kombinovanjem sperme i jajnih ćelija bioloških roditelja sa mikro-strukturama zvanim mitohondrije iz jajne ćelije donora, a novorođena beba kao i nakon prirodne oplodnje ima DNK od majke i oca, plus malu količinu genetskog materijala, oko 37 gena, od donora.

Ovaj metod je nazvan „bebe sa tri roditelja“, iako više od 99,8 odsto bebine DNK potiče od biološke majke i oca.

Ljudi nasleđuju sve svoje mitohondrije od majke, tako da štetne mutacije u mitohondrijskim baterijama mogu uticati na svu rođenu decu.

Za žene kod kojih postoji problem sa mitohondrijama prirodno začeće je često lutrija, navodi Gardijan.

Neke bebe mogu biti rođene zdrave jer će naslediti samo mali deo mutiranih mitohondrija, ali druge mogu da razviju teške, progresivne i često fatalne bolesti, dodaje londonski dnevnik. Istraživanja su pokazala da je otprilike jedna od 6.000 beba pogođena mitohondrijalnim poremećajima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare