ZELENSKI TRAŽI PREGOVORE O PRISTUPANJU UKRAJINE EU: Odavno je došlo vreme da se otkloni ova veštačka politička neizvesnost

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenskipozvao je danas Evropsku uniju (EU) da odluči da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom.

„Odavno je došlo vreme da se otkloni ova veštačka politička neizvesnost u odnosima Ukrajine i EU. Došlo je vreme da se donese pozitivna odluka o otvaranju pristupnih pregovora“, rekao je Zelenski u Kijevu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske Komisije Ursulom fon der Lajen.

Zelenski je pozvao EU i da ubrza isporuke artiljerijske municije Ukrajini.

On je zahvalio Fon der Lajen koja je na Dan Evrope u poseti Kijevu, na evropskoj odluci da Ukrajini dostavi „milion granata“, ali je insistirao na kalendaru isporuke.

„Razgovarali smo o ključnom pitanju: brzini snabdevanja i isporuke ove municije. Ona je već potrebna na bojnom polju“, dodao je Zelenski.

Povodom izvoza ukrajinskih žitarica ;Zelenski je ponovio da su ograničenja EU neprihvatljiva „jer jačaju sposobnosti ruskog agresora“.

Ukrajinski predsednik je u ponedeljak ukazom proglasio da se 9. maj slavi kao Dan Evrope, a ;ne i kao dan sećanja na pobedu nad nacističkom Nemačkom što se po sovjetskoj tradiciji slavi u Rusiji.

„Pozdravljam odluku predsednika Zelenskog da 9. maj proglasi Danom Evrope. Ukrajina je deo naše evropske porodice“, rekla je Fon der Lajennovinarima, prenosi Kurir.

Ona je rekla da je njeno prisustvo u Kijevu povodom 9. maja simbolično, ali i da je to znak da „EU radi ruku pod ruku sa Ukrajinom u vezi s mnogim pitanjima“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare