PREMINUO AKADEMIK MIROSLAV MARJANOVIĆ: Jedan od naših najznačajnijih matematičara

Danas je u Beogradu u 92. godini, preminuo Milosav Marjanović, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti i jedan od naših najznačajnijih matematičara, koji je poseban doprinos dao u proučavanju topologije i didaktike matematike, piše Kurir.

Marjanović je rođen 1931. godine u Nikšiću, a diplomirao je matematiku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1955. godine. Na istom fakultetu izabran je za asistenta 1957. godine. Školsku 1959/60. godinu proveo je na specijalizaciji u Matematičkom institutu Poljske akademije nauka u Varšavi, radeći pod rukovodstvom istaknutih poljskih matematičara J. Mikusinjskog i R. Sikorskog. Doktorirao je 1964. godine sa tezom „Mur–Smitova konvergencija u opštoj topologiji“.

Za vanrednog profesora izabran je 1969, a za redovnog 1980. godine. Školske 1967/68. godine boravio je na postdoktorskim studijama na Univerzitetu Floride u Gejnsvilu (University of Florida, Gainesville, USA) gde je sarađivao sa istaknutim holandskim matematičarem J. de Grotom (J. de Groot). Od 1995. radio je i kao profesor metodike matematike na Učiteljskom fakultetu u Beogradu.

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1976, a za redovnog 1991. godine.

Učestvovao je na nizu naučnih skupova u zemlji i inostranstvu, a kao gostujući profesor održao je predavanja na brojnim univerzitetima i institutima, među kojima se izdvajaju Moskovski državni univerzitet „Lomonosov“, Matematički institut V. A. Steklova Ruske akademije nauka, Matematički institut Poljske akademije nauka i Tehnički univerzitet u Gracu. Autor je brojnih univerzitetskih udžbenika, među kojima se izdvajaju: „Metrički prostori“, „Stiltjesov i Lebegov integral“ (Naučna knjiga, Beograd, 1968), „Matematička analiza“ (Naučna knjiga, Beograd, 1983), „Topologija“ (Matematički fakultet, Beograd, 1990), „Metodika matematike“ (Učiteljski fakultet, Beograd 1996).

Bio je počasni član Društva matematičara Srbije i glavni urednik časopisa The Teaching of Mathematics.

Za svoje izuzetne naučne rezultate primio je Oktobarsku nagradu grada Beograda (1973).

Svojim naučnim i pedagoškim radom dao je veliki doprinos razvoju nauke u Srbiji, kao i unapređenju nastave matematike na Beogradskom univerzitetu. Pored toga, dugi niz godina bio je predsednik Odbora za obrazovanje SANU.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare