NAJTUŽNIJI ĐURĐEVDAN U SRBIJI: Sahranjene devojčice u Beogradu, lelek neutešnih majki odjekuje ispred crkve u Malom Orašju 

Na beogradskim grobljima danas će je sahranjeno četvoro učenika i radnik obezbeđenja koji su stradali u pucnjavi u OŠ „Vladislav Ribnikar“, dok će u Malom Orašju biti sahranjeno pet osoba koje su stradale u pucnjavi u blizini Mladenovca.

Republika će danas pratiti sahrane u Beogradu i u Mladenovcu, sve informacije možete pratiti u ovom blogu.

14.56  – SAHRANA ADRIANE DUKIĆ NA BEŽANIJSKOM GROBLJU

Sahrana jedne od žrtava stravičnog masakra u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, Adriane Dukić (14) održava se na Novom Bežanijskom groblju.

 Porodica i prijatelji su se okupili ispred crkve Svetog apostola Tome na Bežanijskom groblju gde će biti služeno opelo ubijenoj.

Drugari pristižu sa belim ružama, a nepregledan red belih venaca je poslagan u počast pokojnoj Adriani.

14.51 – SAHRANA MARE ANĐELKOVIĆ

Na Novom groblju u Beogradu u toku je sahrana Mare Anđelković, učenice OŠ Vladislav Ribnikar koju je u krvavom piru ubio dečak ubica Kosta Kecmanović.

Objavljena je umrlica nevino nastradale devojčice na kojoj piše „Najdraža naša, spavaj sa anđelima“.


Opelo služi episkop Ilarion.

14.43 – Lelek neutešnih majki odjekuje ispred crkve u Malom Orašju

Marko Mitrović, Lazara Milovanović, Nikola Milić, Nemanja Stevanović i Aleksandar Milovanović biće sahranjeni na groblju u Malom Orašju.

Malo Orašje na večni počinak ispraća  petoro nastradale dece  koje je u krvavom pohodu u četvrtak monstruozno ubio Uroš Božić (21) na igralištu nedaleko od centra sela.

Opelo nastradalima održano je u Crkvi Svetog apostola Vatrolomeja. Povorka stotine prijatelja, drugara uputila se ka seoskom groblju na kojem će mali anđeli biti sahranjeni. 

14.17 – U TOKU SASLUŠANJE UROŠA BLAŽIĆA

U smederevskom tužilaštvu u toku je saslušanje Uroša Blažića, osumnjičenog da je usmrtio osmoro i ranio 14 mladih iz sela u okolini Mladenovca i Smedereva.

Inače, uskoro bi u Smedervo trebalo da stigne ministarka zdravlja Danica Grujičić, kako bi obišla pacijente koji su posle ranjavanja smešteni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Trenutno, svi povređeni koji su u ovoj bolnici u stabilnom su stanju.

14.01 – ŠTA JE SA SESTROM (10) DEČAKA UBICE?

Socijalna radnica Ana Stanković objasnila je sa kojim teretom se sada nosi mlađa sestra optuženog za niz ubistava u osnovnoj školi. Takođe, navela je da je dečak pod nadzorom službi za socijalni rad.

– Sa detetom koje je ubilo toliki broj ljudi. Mi u Srbiji nismo imali da je maloletnik ubio tako veliki broj svojih vršanjaka – pojašnjava.

Zbog svega što se nažalost dogodilo, sada ispašta i njegova porodica, odnosno mlađa sestra. Devojčica ima samo 10 godina i trenutno je kod rođaka gde dobija psihološku pomoć.

– Sestra je preživela traumatsko iskustvo. Jako je važno da ona bude zbrinuta na pravi način. Očigledno je nadležni Centar za socijalni rad nju i zbrinuo u sredinu koja je za nju u ovom momentu najsigurnija, a to je porodica srodnika. Sa njom će trebati puno rada na prevazilaženju traume, generalno dugotrajna psihološka pomoć i podrška. Nemam informaciju da je bila žrtva njegovog šikaniranja – ističe Stankovićka u emisiji na „K1 Televiziji“.

13.43 – EMA JE DALA SVOJ ŽIVOT DA BI SPASILA DRUGARE


– Junački i nije slučajno što najbolji padnu da bismo mi mogli da nastavimo da živimo zbog njihove žrtve. Tako je i Isus stradao, tako je sveti Đorđe stradao, tako su stradala deca u Jasenovcu – rekao je epsikop Ilarion na sahrani Eme Kobiljski i dodao:

– Rekli su mi sada da je ona stala ispred ovog nesrećnog dečaka za koga treba da se molimo i za njega i za njegovu nesrećnu dušu i isprečila se i spasila nekoliko života. Isto kao i ovaj nesrećni Dragan za koga kažu, koga god sam do sad pitao, da je bio najbolji čovek u toj školi. Po nekom nama čudnom promislu Gospod uzima sebi.

13.40 – 5 SVEŠTENIKA I 5 SVEĆA! Potresne scene u Mladenovcu

Danas će u Malom Orašju biti sahranjeno pet momaka koji su stradali u pucnjavi u blizini Mladenovca gde je Uroš Blažić (21)

otvorio vatru i izvršio masakr.

Kako javljaju naši reporteri sa lica mesta ispred kuće petorice nastradalih momaka okuplja se veliki broj porodice i prijatelja, a svi će od svojih kuća krenuti ka crkvi gde će biti održano opelo.

Na groblju u Malom Orašju je pet sveštenika, a takođe u blizini sveštenika se nalazi Hitna pomoć.

13.23 – NAJPOTRESNIJE SCENE SA SAHRANE EME KOBILJSKI

Malu Emu Kobiljski porodica i prijatelji ispraćaju na večni počinak na Centralnom groblju, gde je opelo počelo u 12 časova.

Čitava povorka sada se uputila ka grobnom mestu na kome će počivati telo male Eme.

U povorci koja je krenula ka mestu na kome će biti pokopana njihova devojčica roditelji se nalaze u samom centru, jedno uz drugo, dok majka steže njenu sliku nema od bola, otac plače i ne odvaja se od plišane koale, stežući je jako kao da je ona Emilija.

Povorka na ovoj sahrani nema kraja, sastavljena je najviše od dece, školskih drugara male Eme

Više fotografija pogledajte OVDE.

13.01 – DANAS BI NAPUNILA 12 GODINA, UMESTO TOGA JE SAHRANJUJU

Devojčici A.B. danas je rođendan, umesto proslave roditelji je sahranjuju.

A.B. je bila uspešan đak, odbojkašica, a dan ranije se vratila sa putovanja iz Grčke.

– To jutro kada je ubijena, A. B. prethodno je došla do učionice da pozdravi drugare. Nekima je dala i poklone, rekla je – vidimo se kasnije, danas sam dežurna – ispričala je njena drugarica

12.50 – Govor porodice na sahrani Dragana Vlahovića

Članovi porodice su održali govor na Draganovoj sahrani.

– Došao je dan na koji niko nije bio spreman. Dragan je za rodbinu uvek bio Mita, a za ostale čika Dragan. Vedar, nasmejan, stvoren za šalu, najviše je voleo decu, a svoju nije imao… Najviše je bio srećan kad je dobio unuke od sestara. Đake je dočekivao i ispraćao svaki dan. Kao porodica imamo neprocenjive uspomene, ali smo ponosni što je imao toliku ljubav prema deci. Bio je nesebičan velikog srca. Neka mu je večna slava i hvala – rekao je jedan od članova porodice, dok je drugi nastavio:

– Naš neprežaljeni dragi sin ujak, brat porodica…. Bio je neko koga sam uvek pozvao kad sam došao u Beograd, bio je nešto posebno… Sada je pokazao pored dobrote i ljudskosti i hrabrost gde je raširio krila misleći da će sakupiti zlo olovo ne sluteći da će tim krilima prigrliti mališane. Tragediju nije uspeo da spreči.

12.47 – MAJKA GRLI I LJUBI EMILIJINU SLIKU

Emiliju Kobiljski veliki broj prijatelja i porodica ispraćaju na večni počinak na Centralnom groblju.

Dok jauci odjekuju Centralnim grobljem, dva neutešna roditelja, nema u svom bolu stoje na izlasku iz kapele, dok su svi pogledi ljudi uprti u njih.

Majka steže sliku svoje ubijene ćerke, a otac omiljenu plišanu igračku medveda.

Za vreme opela, majka grli još jače Emilijinu fotografiju i ljubi je.

12. 31 – POSLEDNJI BALON ZA DRUGARICU! KATARINA SPUŠTENA U GROB

Kako javlja naša reporterka pušteni su beli baloni u znak sećanja na preminulu devojčicu, i poslednji od njih vinuo se u nebo.

Novo groblje prepuno je mališana koji su došli da na poslednji počinak isprate svoju školsku drugaricu Katarinu M. koja je nastradala kada je u nju pucao Kosta Kuzmanović u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Oko 12.30 sanduk sa ubijenom Katarinom je spušten u grob, a humka je u mešuvremenu u potpunosti prekrivena cvećem.

Više fotografija pogledajte OVDE.

12.10 – DUŠO NAJMILIJA! TVOJI NATA, LENA, TATA I MAMA

Kako je zabeležila naša reporterka koja prati sahranu na Novom groblju, pogrebno vozilo sa telom devojčiće ispraćane je uz srceparajuću poruku ispisanu na vencu.

– Dušo najmilija! Tvoji Nata, Lena, tata i mama – stoji između ostalog u poruci.

Kako javlja naše reporterka pušteni su i baloni u znak sećanja na preminulu devojčicu.

Danas se veliki broj ljudi, porodice i prijatelja, kao i Emilijinih drugova i drugarica okupio na Centralnom groblju kako bi se poslednji put oprostili od nje.

Velika kolona se formirala ispred kapele, a njeni školski prijatelji su zajedno ušli kako bi joj rekli poslednje zbogom, svako sa po cvetom u ruci.

Deca iz Emilijine škole „OŠ Vladislav Ribnikar“ došla su da izjave saučešće, njihova kolona je nepregledna, svi donose bele vence.

11.42 – JECAJI SVEŠTENIKA PROLAMAJU SE NOVIM GROBLJEM

Na Novom groblju sveštenik je održao opelo usnulom anđelu Katarini uz reči koje su potresle sve prisutne na sahrani

– Red je da kažem koju reč kao sveštenik i roditelj. Katarina je pupoljak ruže koji nije ni procvetao. Danas bi trebalo samo da tugujemo i ćutimo, ali na zlo ne sme da se ćuti – rekao je sveštenik.

– Deca nisu ni osetila život, a nestao je iz njih. Ona nije završila velike skole da se hvalimo njenim uspesima, ali škole treba da budu mesto radosti i susreta đaka. Naša deca su žrtve, potrovaše ih svim i svačim. Nemojmo se stideti suza nad ovim stvorenjem kome je oduzet život. Izgubili smo kompas, u školu moze da uđe i sam Đavo, samo da se pominje Bog – rekao je on.

11.35 – BRAT I SESTRA ZAJEDNO NA UMRLICI

Tužna povorka i „Počivajte u miru“ jednostavno, a jezivo…ispisano na vencu koji je namenjen za ispraćanje brata i sestre Panić, koji su poginuli od ruke Uroša Blažića u Duboni.

U kući porodice ubijenog mladog policajca, koji je imao samo 21 godinu, i njegove sestre, učenice četvrtog razreda srednje škole, okuplja se porodica na najtužniji Đurđevdan, a sve što se čuje je plač za dva ugašena mlada života.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare