UDARNA VEST! Evo šta se dešava u sobi INTENZIVNE NEGE gde su smeštena upucana deca i nastavnica: „Samo ćute, pratimo ih svakog sekunda!“

„Kada lekari dođu do njih oni samo ćute, ili spavaju. Razumljivo, deca osim što su pretrpela povrede, doživela su i veliki stres, pa osim onih osnovnih pitanja, kako su, da li ih nešto boli, nema nekog naročitog razgovora, otkriva za „Blic“ izvor upućen u stanje pacijenata.

„Nastavnica takođe spava i odmara puno, i njoj je potrebno vreme da se oporavi i od povreda i od šoka. Generalno, oni su svi dobro, dvoje dece bi trebalo danas da bude prebačeno iz intenzivne u poluintenzivnu negu, dok je jedno dete koje juče imalo višesatnu operaciju budno, zbrinuto i dobija adekvatnu terapiju“, kažu za Blic.

Prema rečima našeg sagovornika, dvoje dece će promeniti danas sobu jer su stabilno i dobro, pa nema potrebe da borave u intenzivnoj nezi, ali će u poluintenzivnoj njihovo stanje biti praćeno.

– U intenzivnoj nezi je puno monitora, svetala, pa nema potrebe da ih to uznemirava, jer su dobro u smislu zdravstvenog stanja. Lekari su im pružili zaista samo najbolju negu. Na drugoj strani imamo ovo dete koje je imalo višečasovnu operaciju tokom jučeranjeg dana, povreda je ozbiljna, ali sve je odrađeno perfektno i maksimalno. Budan je, dobija terapiju prema protokolu, spada mi otok vrata… Pregledi koji su obavljeni pokazuju da nema nekih pogoršanja, ali će se svakako pratiti i izvesti zaključak da li će kasnije biti potrebna neka dodatna hirurška intervencija. Stabilan je ali povreda je ozbiljna – dodaje sagovornik „Blica“.

Dr Milika Ašanin, direktor KCS-a izjavio je jutros da je troje od četvoro ranjenih koji su Urgentnom centru sasvim dobro, da su budni i da sa njima lekari razgovaraju. Reč je o dvoje učenika i nastavnici.

– Situacija je mnogo bolja. Troje je sasvim dobro. Sasvim su budni i mi sa njima razgovaramo. To su učenik, učenica i njihova nastavnica. Što se tiče četvrtog pacijenta, on je najteži naš pacijent, kao takav je i došao u naš Urgentni centar sa teškim i kompleksnim prostrelnim povredama grudnog koša, vrata i kičme. On je juče ceo dan proveo u operacionoj sali, to su bile dve operacije. On je bolje, budan je i moramo biti jako oprezni i kvalifikovati stanje kao kritično. Moramo napraviti seriju kontrolnih snimaka, da vidimo koji su efekti jučerašnjeg rada – rekao je dr Milika Ašanin za RTS.

– Svi su angažovani, mi pratimo situaciju, opservacija mora biti duga i ne smemo davati preuranjene prognoze. Što se tiče ostalih troje pacijenata, oni su potpuno stabilni i dobri. Naši zaposleni i dežurni su u stalnom kontaktu sa roditeljima i dajemo sve neophodne informacije – kaže dr Milika Ašanin.

Vršilac dužnosti direktora dečje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić, izjavio je jutros da je devojčica, primljena nakon pucnjave u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, u kritičnom stanju i vitalno ugrožena, a dvojica primljenih dečaka su stabilno i za nekoliko dana se očekuje da budu pušteni na kućno lečenje.

– Siniša Dučić, vršilac dužnosti direktora dečje klinike u Tiršovoj, izjavio je jutros da je devojčica, primljena nakon pucnjave u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, u kritičnom stanju i vitalno ugrožena, a dvojica primljenih dečaka su stabilno i za nekoliko dana se očekuje da budu pušteni na kućno lečenje – rekao je Dučić za Tanjug.

On je kazao da su dva dečaka sa prostrelnim ranama donjih ekstremiteta stabilno, primaju antibiotsku terapiju i dodao da se može reći da su dečaci lakši pacijenti, odnosno imaju lakše telesne povrede.

Dečaci, prema Dučićevim rečima, moraju da prime parenteralnu antibiotsku terapiju i verovatno će vrlo brzo, za dva-tri dana, biti pušteni kući.

-Roditelji su posetili dečake, naš psiholog je od početka uključen. Oni imaju i komunikaciju sa roditeljima preko telefona“, rekao je v.d. direktora klinike u Tiršovoj.

On je rekao da je operacija devojčice bila izuzetno teška, jer se radi o teškim povredama mozga, vitalno je ugrožena i nalazi se na intenzivnoj nezi.

Podsetimo, Kosta Kecmanović (13), učenik osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru ubio je juče osmoro đaka te škole i čuvara Dragana Vlahovića. U krvavom piru koji je počeo nešto posle 8 sati ujutru, dečak je ranio i šestoro dece i nastavnicu istorije, na čiji je čas upao. Budući da nije napunio 14 godina, dečak ubica nije krivično odgovoran, a prema najavama, biće smešten na posebno odeljenje neuropsihijatrije. Ocu dečaka, uglednom lekaru, čije je pištolje Kosta uzeo, juče je određeno zadržavanje.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare