SRPSKIM TAGOM KROZ TRI DRŽAVE: Gotova platforma za jeftiniju naplatu putarine, čeka se samo još ovo

Pred letnju sezonu mnogi putnici iz Srbije iščekuju hoće li na putu kroz Severnu Makedoniju i Albaniju moći da koriste postojeći uređaj za elektronsku naplatu putarine.

Ideja je zamišljena kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“, a u „Putevima Srbije“ objašnjavaju da su oni spremni za početak primene i da čekaju odgovor susednih država. Portal preko koga će ovo biti moguće je gotov.

Još prošlog leta se očekivalo da će građani naših zemalja moći da na teritoriji Srbije, Severne Makedonije i Albanije prolaze kroz naplatne rampe, bez zaustavljanja, plaćajući putarinu beskontaktno korišćenjem sopstvenog ETC uređaja. To znači da će srpskim tagom moći da se plaća putarina na naplatnoj rampi u Severnoj Makedoniji, kao i makedonskim u Srbiji.

– Javno preduzeće „Putevi Srbije“ je razvilo jedinstvenu veb platformu za elektronsku naplatu putarine, koja je 30. decembra prošle godine puštena u rad na teritoriji Srbije i trenutno je namenjena isključivo za putnička vozila građana – kažu u „Putevima Srbije“. – Registrovanjem TAG uređaja na veb servis za elektronsku naplatu putarine i uz povezivanje platne kartice, korisnik ne mora da ga dopunjuje. Tada se automatski naplaćuje iznos sa registrovane platne kartice. Mi smo u tehničkom delu spremni za povezivanje sa zemljama u regionu i uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine.

JEFTINIJE ELEKTRONSKI

Vlada Srbije je nedavno rešila da i cenama promoviše korišćenje elektronske naplate putarine. Posle poslednjeg poskupljenja naknade za korišćenje auto-puta, prvi put cene nisu iste za one koji putarinu plaćaju kod inkasanata na napltanim rampama i onih koji koriste TAG uređaj.

Elektronski je putarina jeftinija šest odsto. Ostaje pitanje da li će popuste odbravati i druge države.

Službe putarskih preduzeća u tri države prethodnih meseci su analizirali tehničke karakteristike tri naplatna sistema. Očekivalo se testiranje TAG uređaja, kroz sistem za plaćanje.

– Svim zainteresovanim zemljama u regionu JP „Putevi Srbije“ dostavilo je uslove pod kojim mogu pristupiti jedinstvenoj veb platformi za elektronsku naplatu putarine – kažu u ovom preduzeću. – Ukoliko zainteresovana strana prihvati naše uslove, to će omogućiti svim korisnicima da sa istim TAG uređajem prolaze kroz više zemalja učesnica zajedničkog projekta povezivanja elektronske naplate putarine u regionu. Veb servis za elektronsku naplatu putarine će uskoro biti dostupan za sve kategorije vozila pravnih lica, a navedena usluga će biti proširena kroz postojeću distributivnu prodajnu mrežu za elektronsku naplatu putarine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare