„IMALI SMO DOVOLJNO REZERVI KRVI ZA JUČERAŠNJI DAN, ALI…“ Apel Instituta za transfuziju: Krv mora da čeka pacijenta, ne obrnuto

Otkako je počela borba lekara za zivote ranjenih učenika i nastavnice, briga građana ne prestaje.

U velikom broju su se odmah odazvali da doniraju preko potrebne jedinice krvi. U Institutu za transfuziju krvi Srbije ovog jutra bila je novinarka Kurir TV Ivana Jovanović.

– Što se tiče rezervi krvi, mi smo iz prazničnih dana izašli stabilni. Juče ujutru su rezerve bile dovoljne da odmah reagujemo na poziv kolega iz bolnica gde su smešteni pacijenti, ali imali smo i za sve ostale pacijente. Veliki broj građana je juče pokazao solidarnost jer ovo je nezapamćena tragedija u našoj zemlj – kaže Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Dodaje i šta bi trebalo da bude odgovorno ponašanje svih nas.

– Osnovna stvar je kontinuirano i redovno davanje krvi, a koncept je da krv čeka pacijenta, a ne obrnuto. Pozivam sve da narednih meseci obezbedimo dovoljne rezerve jer ulazimo u letnji period – rekla je Rodić.

Juče je najtraženija bila nulta negativna krvna grupa.

– Nešto su manje bile rezerve i kad god je takva situacija, mi signaliziramo, ali su juče i te rezerve bile dovoljne. Veliki broj građana ove krvne grupe je dobrovoljno dao krv – dodala je Ivana Rodić.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare