DEČAK KOJI JE UBIO ŠKOLSKE DRUGARE AKTIVNO TRENIRAO JEDNU IGRICU! Vojno-taktička simulacija, koju je koristio u svrhe zločina 

Dečak Kosta K. (13) koji je ubio devet i ranio sedam osoba, nije mogao za tri puta u streljani da stekne iskustvo da sa takvom preciznošću, kao što je počinjeno, ubije svoje drugare, rekla je za Tanjug oružarka Ana Simonović.

Kako je precizirala Simonović, koja inače ima sertifikate o rukovanju gotovo svim vrstama vatrenog oružja, dečak jeste bio uvežban, ali ne u streljani, već je aktivno trenirao „Airsoft“, koje je vojno-taktička simulacija, i to je iskoristio u svrhe ovog zločina.

–  K. K. na treninge „Airsofta“ dovodio otac i to su zajedno trenirali, što je kako je navela „antistres igra današnjice“ i nema limit u godinama kao ni „paintbol“ – rekla je Simonović i istakla da po njenom mišljenju ne postoji manjkavost po pitanju Zakona o posedovanju oružja i municije, čak smatra da je taj zakon previše strog.

Jelena Lakićević načelnica Odeljenja za oružje u MUP-u pojasnila je da osobe koje žele da budu vlasnici oružja moraju da ispune devet uslova, od kojih je najbitniji zdravstvena sposobnost, u sklopu koje su pregledi oftamologa, psihijatra i opšti doktor.

„Imamo dosta dopisa od izabranih doktora koji primete da osoba koja već ima izdatu dozvolu za oružje ima neke promene u ponašanju i doktori su dužni da obaveste MUP. Čim stigne to obaveštenje u Policiijsku upravu od tih osoba se automatski oduzima oružje“ rekla je Lakićević za K1.

Zakon o oružju je, kako je kazala Lakićević, jedan od najrigoriznijih u Evropi i primenjuje se. 

– Oružje mora da bude zaključano, po propisima i ne sme da bude napunjen okvir u pištolju, te ukoliko je reč o sefu ne sme da učini dostupnim šifru sefa ni ključ istog – rekla je Lakićević, prenosi Informer.

Ukoliko Vlada Srbije donese mere koje su predložene pripadnici MUP-a će u narednom periodu izvršiti kontrolu radi utvrđivanja da li vlasnici oružja drže svoje naoružanje u skladu sa propisima. Kosta K. učenik sedmog razreda je juče u jutarnjim časovima u OŠ Vladislav Ribnikar ubio osam đaka i čuvara te škole, i ranio šest đaka i nastavnicu istorije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare