PUTIN ODLOŽIO UKRAJINSKU KONTRAOFANZIVU! Ruska vojska raznela voz sa 200 TONA municije, sve što je NATO jedva skupio otišlo u paramparčad! 

Vojska Ruske Federacije uništila je tokom vikenda ukrajinski voz sa čak 200 tona municije, a budući da ona inače fali snagama odanim Kijevu, najavljivana prolećna kontraofanziva verovatno će početi tek nakon što zalihe budu nadoknađene.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je pojačalo udare na ukrajinske položaje, te da je vojna kompozicija uništena kod grada Kramatorska u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

U pitanju je 200 tona municije, koju su NATO zemlje jedva skupile i poslale Kijevu kako bi krenuo u dugo najavljivani napad na rusku vojsku. Osim toga, poslednjih dana uništena je i velika količina ukrajinske artiljerije, a ubijen je i veliki broj vojnika Kijeva.

– Taktička vojna avijacija uništila je 82 komada ukrajinske artiljerije samo u jednom danu. Neutralisani su ljudstvo i oprema na čak 115 mesta – kazao je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

On je dodao da je uništen i komandni centar ukrajinske 81. vazduhoplovne brigade u blizini sela Belogorovka u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR).

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu juče je rekao da su ukrajinske trupe u aprilu izgubile 430 tenkova i drugih oklopnih vozila, 277 dronova i osam aviona. On je dodao da je u isto vreme, samo u aprilu, ubijeno više od 15.000 ukrajinskih vojnika.

– Naši vojnici su uništili osam letelica, 277 bespilotnih letelica, 430 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 18 višecevnih raketnih sistema, 225 artiljerijskih oruđa i minobacača – rekao je Šojgu, ističući da je Kijev pretrpeo i ogromne gubitke u ljudstvu.

– Uprkos vojnoj pomoći zapadnih zemalja bez presedana, neprijatelj trpi značajne gubitke. Samo u poslednjih mesec dana izgubili su više od 15.000 ljudi – kazao je Šojgu, prenosi Kurir

Osveta za Krim

Iako je poslednjih dana ukrajinska vojska pretrpela ogromne gubitke, Moskva najvećim uspehom zapravo smatra uništenje velikog tovara municije, koja inače fali kijevskim borcima.

Ruska vojska je to izvela iz osvete nakon što je ukrajinski dron probio protivvazdušnu odbranu na Krimu i uništio veliko skladište nafte kod Sevastopolja. Kijev je to nazvao pripremom za veliku kontraofanzivu, koja bi očigledno trebalo da bude fokusirana na poluostrvo gde se nalazi sedište ruske Crnomorske flote i koje je Rusiji od velikog strateškog značaja.

Tako se na meti ruske vojske našao tovar municije, prekopotrebne Kijevu za pokretanje te ofanzive. Ukrajinske snage, naime, stalno od svojih zapadnih sponzora zahtevaju dodatnu municiju jer tvrde da je nemaju u dovoljnim količinama.

SAD: Od decembra ubijeno 20.000 ruskih vojnika


Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena procenila je da je od decembra ubijeno oko 20.000 ruskih vojnika, a da je još 80.000 ranjeno.

– Rusija je iscrpla svoje vojne zalihe i ljudstvo. Njihova zimska ofanziva je propala – kazao je Džon Kirbi, koordinator bezbednosnog saveta SAD.

S druge strane, NATO zemlje kažu da ne mogu da proizvedu onoliko municije koliko Ukrajincima treba, te tvrde da je Kijev potroši brže nego što ona može da bude proizvedena. Imajući to u vidu, ruska vojska je uništenjem 200 tona municije zadala težak udarac ukrajinskim snagama, koje se mesecima spremaju za kontraofanzivu i najavljuju njen skori početak.

Nema dovoljno

Stručnjaci sada kažu da će uništena municija morati da bude nadoknađena pre početka napada na teritorije koje Moskva drži pod kontrolom.

Jedva skupljeno

NATO zemlje jedva su skupile dovoljno municije da je pošalju Kijevu za napad na rusku vojsku

– Zapad je jedva obezbedio metke, granate, bombe i ostalu municiju, koja je Kijevu potrebna za prvi talas napada na rusku vojsku. Municije zapravo nema dovoljno, te je zato kontraofanziva odlagana. Uništenjem 200 tona te municije, ukrajinska ofanziva će morati da bude još odložena, bar dok se ne nadoknadi ono što je uništeno – smatraju vojni stručnjaci. 


UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare