PREDSEDNIK PREDLOŽIO STROGE MERE: Sniziti starosnu odgovornost za krivičnu odgovornost na 12 godina

– Danas je jedan od najtežih dana u savremenoj istoriji naše zemlje – rekao je Vučić. 

– Izražavam saučešće porodicama, roditeljima, braćai i sestrama ubijene dece, i deci, porodici ubijenog radnika obezbeđenja. Srbija je na žalost u tugi ujedinjena, ta tuga je tolika, da ne pamtimo veću. Ali i kada smo u tuzi ujedinjeni moramo da sagledavamo uzroke i odgovornost svakoga od nas, da tražimo rešenja, da nam se ovako nešto, ma koliko bilo nepredvidivo i neočekivano, nikada više ne ponovi. 

– Nisam žurio sa izjavama, niko od nas, želeli smo da sagledamo sve to gde je sistem pogrešio, sve gde leži odgovornost svakoga od nas, jer decu roditeljima da vratimo ne možemo. 

– Dečak od ovog trenutka se nalazi na posebnom mestu. Biće smešten u posebnom delu klinike za neuropsihijatriju. Njegov otac je, kao vlasnik oružja koje je nepropisno držao i čuvao iako je imao dozvole, uhapšen, privedena je i majka, zbog mnogo priča i mnogo laži koje se šire društvenim mrežama, dužan sam da kao predsednik govorim o stvarnim odgovornostima.

– Stravični zločin se dogodio u jednoj od tri najbolje škole u zemlji.

– Policijski službenici su obavili posao i pre nego što se sve dogodilo. Obezbeđenje dobro. Čovek koji je ubijen čak je razmenjivao poruke sa dečakom. Bio je dobri duh škole.

– Ne mogu da govorim o imenima, po zakonu, moram da čekam tužioce. Pošto sam slušao i čitao različite priče kako se deca i roditelji bore za opstanak. Ovde je sve suprotno. Ovi ljudi su dobrostojeći. Njihova primanja nisu manja od 300.000. Reč je o ljudima koji su bili uzorni, krem dela krem društva. Lekar i profesor. Otac je napravio jedan prekršaj u životu. Čista biografija.

– Dečak je u izjavi na čudan način objasnio da je sve to planirao. Pričaju da je pretio bombama ranije. Molim vas, ne izmišljajte. Nikad nije pretio. On je planirao da baci molotvljeve koktele da niko ne bi mogao da uđe dok ne završi šta je planirao. Međutim, uplašio se posle prvog koktela, pa je stao.

– On je tražio od roditelja i u školi premeštaj u drugi razred. Bio je najbolji učenik i svi su ga izbegavali. Tražio je premeštaj tamo gde je imao trojicu drugara i dobro se snašao. Za roditelje nije imao šta da kaže, osim da su od njega tražili samo bolje rezultate. A nešto slabije rezultate je imao samo kad je bio zaljubljen. Ni u novom razredu se nije snašao i odlučio se na monstruozni čin“.

– Čekao je dan i pripremao se. Tri puta je sa ocem bio u streljani. Koristio je zbrojovku 9 milimetara. Bio je dobar strelac.

– Kada govorite o nasilju, jednom je dobio ćušku na školi glume.

– Koliko sam puta pogrešio terajući dete da uči više.

– 57+6 – pronađeno je 57 čaura i šest metaka je pronađeno. Četiri okvira po 18 metaka. Otac mu je počasni član jedne streljane.

– Državne institucije su, možda se slučajno pogodilo, u ovom slučaju uradile svoj posao.

Potom je predsednik pročitao izveštaj lekara pri povrede dečaka kada je dobio udarac u školi glume 2021.

– Roditelji su očigledno previše brinuli. Nekada se tragedije dogode poput saobraćajnih nesreća“.

– Dva problema vidimo. Jedan je naravno odnos u porodici i šta radi dete koje nema 14 godini u streljani, a drugi je što vi po shemi koju je nacrtao vidite da je igrao neku vrstu igrice. U tim igricama oni imaju više života. Vidite da on ne razume šta je učinio. On je za neke na društvenim mrežama postao heroj.

Šta možemo da preduzmemo? Decu da vratimo ne možemo. Možemo da pokušamo, a nikad nećemo znati da li smo uspeli, bar neku novu nacionalnu tragediju da sprečimo“…

– Daću sebi za pravo da kao predsednik predložim mere:

Osim kada je reč o lovačkom naoružanju, uvođenje moratorijuma za držanje i nošenje oružja u sledeće dve godine.

Izvršiti kontrolu rada svih streljana.

Propisivanje pravne odgovornosti licima koja dozvole maloletnim licima pristup oružju.

Pod šest, ovo je moj predlog, a razmislite u Vladi: Danas zrelost nastupa ranije, te je moguće da deca i mlađa počinju da čine krivična dela – snižavanje starosne granice za krivična dela.

Pooštravanje sankcija za nepoštovanje propisa medijskih sadržaja.

Podsetimo, učenik Kosta Kecmanović je mesecima unapred planirao zločin koji je počinio i mapirao drugare. U školu je doneo dva pištolja sa tri puna šaržera i 4 molotovljeva koktela.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare