MINISTAR GAŠIĆ: Uhapšen otac počinioca masakra, NAČELNIK MILIĆ: Mesec dana planirao zločin, IMAO SPISAK ĐAKA ZA LIKVIDACIJU

Ministar prosvete Branko Ružić, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i načelnik beogradske policije Veselin Milić obraćaju se javnosti iz Vlade Srbije na vanrednoj konferenciji zbog masakra u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru.

Konferencija je počela minutom ćutanja.

MINISTAR GAŠIĆ: UHAPŠEN OTAC POČINIOCA

„Otac izvršioca ovog teškog dela je uhapšen, oba pištolja su imala legalne dozvole od strane muškog roditelja. On tvrdi da su bili zaključana u sefu pod šifrom i da je dete očigledno znalo širfu“.

MINISTAR RUŽIĆ: DA JE ŠKOLA RASPOLAGALA INFORMACIJAMA, DO OVOGA NE BI DOŠLO

Ministar Ružić je odgovorio na konstataciju novinara koji je rekao da je zaposleni u školi rekao da je počinilac zločina ranije pretio da će baciti bombu.

„Da je škola raspolagala informacijama, do ovoga ne bi došlo. Niko nam nije ukazao na to, a bili su tamo direktorka, zamenik… Dajte nam ime tog zaposlenog. Ja verujem u ljude koji rade u školama, rade u teškim okolnostima, bore se za decu“.

MINISTAR GAŠIĆ: SNIMAK HAPŠENJA SE ODMAH POJAVIO NA INTERNETU

Ministar Gašić naveo je da sve neproverene informacije koje su se jutros pojavile nisu došle od instirucija.

„Ne bih tvrdio da su informacije izlazile iz institucija. Nas četvoro je bilo tamo, a bilo je mnogo ljudi. Videli smo snimke dece hapšenja počinioca i to je uveliko na internetu. Mi nismo mogli da vam saopštimo ni inicijale dece. Društvene mreže čine čuda, pa je odmah posle hapšenja sve izašlo na internet“.

MINISTAR RUŽIĆ: SISTEM NIJE ZAKAZAO

„Apelujem da činjenično govorimo o ovim teškim trenucima“, rekao je ministar Ružić, a onda odgovorio na pitanje vezano za priče da je dečak koji je počinio masakr trpeo vršnjačko nasilje:

„Što se tiče navodnog vršnjačkog nasilja nad vinovnikom, sistem nije zakazao. Radi se o rasekotini na usni do koje je došlo u privatnoj školi glume, koja nije u sistemu. Iz toga se ne može izvesti zaključak da je bilo potrebno dalje postupanje“.

NAČELNIK MILIĆ:

Načelnik beogradske policije Milić je rekao da je u 8.40 zamenica direktorke pozvala dežurnu službu da prijavi pucnjavu, dok je sam izvršilac zvao 8.42 priznavši šta je uradio.

„Smrtno je stradalo osam učenika, od čega sedam devojčica i jedan dečak“.

„Ovo je planirano mesec dana“, naveo je Milić.

„Bio sam na hiljade uviđaja, ovo je u srpskom društvu nezapamćeno. Prema do sada prikupljenim podacima, dete je već duže vreme planirao događaj. Pištolje je uzeo iz stana oca, poneo je i molotovljeve koktele. Prvo je pucao u radnika obezbeđenja, pa u dežurnu učenicu. Posle zločina, pozvao je policiju“.

„Kako je sam izjavio, ovo je bio spisak dece koje je planirao da likvidira. Sam je radio plan ulaza i izlaza u školu. Kako je sam rekao, odredio je prioritetne mete. Ovo je pronađeno na njegovom stolu. Skica izgleda kao iz neke video igrice ili horor filma. Kako koje dete likvidira i po kom broju. Koga će iz kog razreda da likvidira imao je brojeve“.

MINISTARKA GRUJIČIĆ:

Ministarka Grujičić je saopštila strašnu vest da je devojčica koja je zadobila prostrelnu ranu glave u teškom stanju i da se lekari bore za njen život. Dodala je i da je nastavnica u životnoj opasnosti.

„Dva dečaka u Tiršovoj su stabilni, treća devojčica koja ima povredu glave i ona je kritično, za njen život se bore. U UC devojčica sa povredom trbuha i ruku, ona je stabilno. Dečak sa povredom neoge je u sali. Dečak koji je prostreljen u grudni koš, ima povredu kičme, mora će da se radi više intervencija. Nastavnica je u životnoj opasnosti“.

Ministarka je izrazila iskreno saučešće porodicama nastradale dece.

„Sa 40 godina u zdravstvu i posle 90-ih kada smo se nagledali svakakvih povreda, ovo je najstrašnije iskustvo i kao lekara i kao čoveka“.

„Preostaje nam da se nadamo da će se deca i nastavnica oporaviti“.

„Institut za mentalno zdravlje imaće dva telefona za sve kojima je potrebna podrška i pomoć. Svako ko bude hteo, biće i primljen lično na Institut“.

„O dečaku koji je ovo uradio odlučiće nadležne institucije“, kroz suze je rekla ministarka Grujičić.

MINISTAR RUŽIĆ:

„U ime Ministrstva prosvete izražavam najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem“, rekao je Ružić.

„Decu roditeljima ne može niko da vrati. Događaj se odigrao oko 8.40 kada je učenik sedmog razreda izvršio bestijalni čin po prvi put u Srbiji. Prsten obezbeđenja je bio prisutan i u 8.40. Bio je prisutan i član obezbeđenja koji je izgubio život i školski policajac“.

„Zahvalan sam lekarima, kao i nastavnicima i svima koji su pokušali da spreče tragediju. Tim psihologa je pozvan da učenici i zaposlenima pruže podršku“.

„Nezamislivo je kada vidite te scene kako je bilo toj deci“.

„Vlada je donela odluku da proglasi trodnevnu žalost počev od petka“.

„Danas popodne neće biti nastave. Od sutra će nastava počinjati minutom ćutanja“.

„Srbija je deo sveta u kojoj se ovakve stvari sve češće dešavaju. Poguban je uticaj interneta i igrica, takoreći zapadnih vrednosti i neophodan je totalni zaokret“.

„Danas smo imali sadržajan, emocijama nabijen, svešću odgovornosti protkan, razgovor sa predsednikom Vučićem, premijerkom Brnabić i naravno da ćemo koliko danas i kao Vlada, a siguran sam da će to učiniti i predsednik, izaći sa još jasnijom slikom. Apel je da dozvolimo porodicama preminulih, da svoje najmilije isprate na miru“.

„Da čitav sistem pokaže da li ima, a siguran sam da ima, potencijal da izađe na kraj sa ovim“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare