NOVA RUNDA DIJALOGA: Predsednik Vučić i Kurti danas u Briselu

Dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou nastavlja se danas u Briselu razgovorima u kojima će učestvovati predsednik Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kao i predstavnici Evropske unije, piše Kurir.

Visoki predstavnik Žozep Borelj, uz specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, održaće sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem zajednički sastanak, koji će početi u 18 časova, najavljeno je iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Tema razgovora u Briselu, kako je saopšteno, biće nacrt statuta Zajednice srpskih opština i Deklaracija o nestalim licima.

Fokus će biti na primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, a od strana se očekuje da podrže Deklaraciju o nestalim licima kao prvu tačku dnevnog reda, nakon čega će biti predstavljen prvi nacrt statuta Zajednice srpskih opština, najavljeno je iz EEAS.

Takođe će, navodi se u saopštenju, imati priliku da razgovaraju i o drugim pitanjima od političkog značaja.

Treći sastanak za nešto više od dva meseca

To je treći sastanak za nešto više od dva meseca glavnih pregovarača Beograda i Prištine, koji su prethodni put razgovarali u Ohridu.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak ocenio je da će sastanak u Briselu biti posebno važan.

U očekivanjima, Beograd je suzdržaniji i stoji čvrsto na staroj poziciji – formiranje Zajednice srpskih opština je prva tema.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare