AKO PLANIRATE LETOVANJE U EGIPTU OVO MORATE DA ZNATE: Bakšiš se podrazumeva SVUDA, viza se plaća, a ako vas MUČI STOMAK…

I ove godine su za Srbe najatraktivnije destinacije za letovanje Grčka, Turska i Egipat. Neki su svoje odmore počeli da uplaćuju još zimus, a oni koji se opredeljuju za Egipat tamo idu zbog „ol inkluziv“ aranžmana, gde je odmor zaista pravi odmor. Plaže su u sklopu rizortova, obezbeđeni su svi obroci…

Ipak, oni koji idu tamo na more ove godine, a nikada do sada nisu, treba da znaju neke cake. Egipat, i Hurgada inače, se po mnogo čemu razlikuju od drugih letovališta, a savete za boravak tamo objavio je „Serbian Travel House Hurgada“ a uputstva su se proširila po svim grupama koje su posvećene Egiptu.

Evo par saveta za sve vas koji prvi put dolaze u Hurgadu:

– Za prvi dolazak u Egipat, savet je da birate hotel na novoj promenadi u centru grada, promenada Memsha ili u starom centru Sakala zbog lokacije koja je velika prednost.

– Na tim lokacijama je gostima sve na dohvat ruke: šetalište, prodavnice, restorani, suvenirnice, diskoteke, kafići, ambulante, apoteke.

– Ukoliko ste ipak ljubitelji mirnijeg letovanja, prostranijih plaža, snorklinga i velikih rizortova, u tom slučaju birajte nešto od zaliva Soma Bay, Makady bay, Sahl Hashesh što je udaljeno oko 20 km do 50km od Hurgade.

– Za ulazak u Egipat su ukinute sve Covid mere 03.05.2021. godine.

– Za vožnju u Egiptu koristiti aplikaciju sa google play prodavnice UBER, instalirajte je, registrujte se, i vožnje možete plaćati i u kešu. Uber vam je najpovoljnija i najbezbednija varijanta vožnje, piše Kurir.

– U Egiptu možete plaćati u evrima, dolarima kao i njihovoj valuti (egipatska funta).

– Evre ili dolare možete menjati na većini bankomata, na kojima takodje možete i podizati egipatske funte.

– Za kupovinu suvenira, plaćanje Ubera ili taxija, kao i za restorane i markete, preporučujemo plaćanje u egipatskim funtama, jer se kurs svuda razlikuje.

– Viza za ulazak u Egipat se kupuje na aerodromu ISKLJUČIVO na šalteru za vizu, koji se nalazi sa leve strane od ulaska u zgradu aerodroma. Viza košta 25 $.

– Bakšiš se u Egiptu skoro pa podrazumeva za osoblje hotela, konobare u restoranima i kafićima, jer na taj način izražavate poštovanje i zadovoljstvo uslugom.

– Kartica za internet se kupuje u ovlašćenim radnjama (Vodafone, Orange, We internet).

– Izbegavajte kupovinu kartica na aerodromu jer je bilo dosta loših iskustava, a najmanje loših iskustava na aerodromu je bilo sa kupovinom WE interneta ili Etisalat.

– Ukoliko dođe do stomačnih problema, u apoteci kupiti Antinal. (Realna cena oko 2-3 eur u apotekama u Hurgadi).

– Ukoliko je nešto ozbiljnije, pozovite svog vodiča za dalje korake, ili osiguranje direktno, aktivirajte polisu i pratite njihova dalja upuststva.

– Voda u Hurgadi nije tehnički ispravna za piće, koristiti flaširanu vodu ili iz aparata.

– Cenkanje u Egiptu je normalno i poželjno, a takođe postoje radnje sa fiksnim cenama.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare