„MAMA, IZDAO SAM SEBE“ Kako i zašto je Novak „pogazio“ svoju reč: Ovo je ispovest Đokovića o „bežanju od operacija“ 

Novak Đoković nije zabeležio rezultate kojima se nadao po povratku na teren. Na dva turnira koja je igrao na šljaci zabeležio je samo dve pobede. A ono što je najviše zabrinulo njegove navijače je otkazivanje Madrida zbog povrede lakta.

Najbolji teniser sveta je napravio dužu pauzu posle turnira u Dubaiju, jer mu nije bilo dozvoljeno da putuje na turnire u Indijan Velsu i Majamiju. Takmičenjima se Srbin vratio u Monte Karlu, gde je izgubio u svom drugom meču od Lorenca Musetija. Već tada je imao steznik oko desnog lakta.

Potom je stigao u Banjaluku, gde je u četvrtfinalu bolji od njega bio Dušan Lajović. Imao je i tada Đoković problema sa laktom, iako je jedan trening odradio bez steznika.

A onda je stigla vest da neće igrati u Madridu. Organizatori mastersa u španskoj prestonici saopštili su ovu informaciju uz želje Novaku da se brzo oporavi.

Od tada nije bilo novih informacija o stanju u kojem je Đoković i je li povreda lakta prošlost.

Ovakve vesti su posebno uznemirile navijače srpskog tenisera, s obzirom na to da je zbog lakta napravio i najdužu pauzu u karijeri i da je zbog te povrede morao na operaciju tokom 2018.

Teško je sve to tada palo i Novaku, koji je pokušavao da pronađe rešenje da se izbori sa problemom bez odlaska kod hirurga.

– Imao sam sreću da nisam bio bolestan ili povređen često u svojoj karijeri. Najteže mi je bilo sa laktom. Jedan sam od najkonstantnijih tenisera svih vremena i uspeo sam da održim svoje telo zdravim. To je za mene dokaz da radim prave stvari. Zaista sam duboko razmišljao o tome i morao sam da se operišem. Ali jesam pogrešio u nekim stvarima oko toga. Nisam mom laktu dao dovoljno vremena da se oporavi i uzimao sam lekove protiv upala, što sam naravno izbegavam. Tada mi je kratkoročno to pomagalo – rekao je Novak tada u intervjuu za „L’Ekip“.

– Došao sam do momenta kada mi je telo reklo: ‘Ok, nema više pokušaja. Ne možeš više ni da serviraš’. I otišao sam kod jednog od najboljih hirurga na svetu. Uradio je odličan posao i jako sam mu zahvalan na tome. Bio sam uplašen, ja ne volim hirurge. Nadam se da ih neću videti više nikad u životu i radim sve da tako bude. Moje telo je moj alat, moja osnova. Kao vrhunski sportista moram da se brinem o njemu kako bih bio konstantan. Tokom godina sam zbog svog tela imao mnogo uspeha i zahvalan sam na tome što sam mogao da se oporavim tako brzo posle bitnih mečeva. 

Mama Dijana je godinama kasnije otkrila šta se dešavalo u bolnici. 

– Novak je stalno u potrazi za nekim novim saznanjima. Nešto što nama, što bi rekli smrtnicima, nije dostupno, nije blisko. Ishrana, terapije, alternativne metode, njega to zanima. Nije pobornik klasične medicine, što je već poznato, ali je imao jednu epizodu kada je morao da se operiše – počela je ona otkrivanje nepoznatih stvari u emisiji „Dok anđeli spavaju“. 

Onda je pojasnila šta se desilo u trenutku kada je taj medicinski zahvat bio gotov. 

– Kada se probudio iz narkoze, rekao mi je da je izdao sebe. Objasnila sam mu da je uradio ono što je morao, i da je, ako misli da nastavi da igra, to bilo neophodno. Probao je alternativne metode, sve što mu je bilo dostupno, ali ništa nije dalo rezultata. Novak je jednostavno protivnik toga, ne voli lekove, ne voli da svašta unosi u organizam. Znatiželjan je, sve što mu dođe pod ruku čita, obrazuje se… Eto, i ta ishrana, ne znam da li bi meni ili nekom drugom prijala, ali njemu odgovara. I ne mogu ništa da kažem, jer mi je zatvorio usta svojim rezultatima. To što smo mi navikli na meso i što verujemo da je jedini izvor proteina on je dokazao da nije – rekla je mama Dijana potpuno iskreno.

Naredni turnir na kojem bi Đoković mogao da učestvuje je masters u Rimu, koji je na programu od 10. maja.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare