Ponikao je u Partizanu, a sada kreće put NBA zvezda: Partizan me je spremio za Ameriku, a sada sa Željkom radi neverovatne stvari! 

Talentovani plejmejker košarkaško iskustvo kupio je u Beogradu, u danima koji možda nisu bili najbolji za crno-bele, ali je to predstavljalo jednu od glavnih stvari u njegovoj dosadašnjoj karijeri.

Da li se sećate Lazara Stefanovića? Verovatno će pomen imena ovog talentovanog organizatora igre biti poznat samo istinskim ljubiteljima košarke u Srbiji, kao i navijačima Partizana.

Ovaj momak, rođen 2002. godine, proveo je tri godine u juniorskoj selekciji „parnog valjka“, dok je u takmičarskoj sezoni 2020-21 dobio šansu da se nametne i među prvotimcima, u sezoni u kojoj je šansa mladim igračima ostala jedna od retkih svetlih tačaka.

Ipak, nakon sezone u kojoj je u dobroj meri stekao afirmaciju doneo je odluku koja je sve popularnija među talentovanim igračima iz Srbije – odlazak na koledž.

Otišao je „preko bare“, put Jute, gde se razvio priličan broj košarkaša koji su kasnije napravili zapaženije karijere, ali je sada došlo vreme za promenu. 

Sa Lazarom smo razgovarali nakon odigranog kadetskog derbija u polufinalnu domaćeg šampionata, a prvo se Stefanović dotakao i same utakmice.

– Vratio sam se iz Amerike pre dva dana i došao sam da pogledam malo naše košarke. Bila je dobra utakmica, pravi večiti derbi, ima dosta kvalitetnih talentovanih igrača, tako da mi je bilo zadovoljstvo pogledati. Mislim da je utakmica bila sjajna, Partizan je na kraju pobedio, što je meni bliže srcu. Sve u svemu, bilo je izuzetno kvalitetno.

Boravak na Juti će, kako kaže, pamtiti samo po dobrim stvarima, ali je došlo vreme za skok na viši nivo, na koledž čije su boje branile mnoge NBA zvezde.

– Baš sam zadovoljan onime što sam doživeo tokom boravka na Juti, tamo sam bio dve godine. Ne mogu jednu lošu stvar da kažem o vremenu koje sam proveo tamo, kao ni o ulozi u timu, ni o minutaži. Sada menjam ekipu, menjam školu, prelazim na UCLA. Jako sam srećan zbog toga, u pitanju je velika škola, a i ja sam želeo da igram na najvišem mogućem nivou u koledž košarci. Bila mi je želja da igram što više utakmica, da pobeđujem i borim se za titule. UCLA odgovara tome, istorijsko jako dobra škola, tako da sam prezadovoljan zbog toga, tamo ću provesti još dve godine.

Imao je, kako kaže, sreću Stefanović da je tokom dve godine provedene na Juti uz sebe imao srpske saigrače, dok ga na UCLA očekuje srpski trener. Slučajnost i sreća koja se ne pruža mnogima.

– Imao sam sreće da ću sa sobom sve tri godine imati Srbe sa sobom. Na prvoj godini u Juti sa sobom sam imao jednog momka koji je kasnije otišao na neki drugi koledž. U drugoj godini mi je došao Luka Tarlać, sa kojim sam se stalno družio, on je fantastičan momak, i on će ostati tamo i sledeće godine. Sada idem na UCLA, gde je pomoćni trener Ivo Simović. Imam veliku sreću, koja je jako retka, da ću tokom tri godine imaju svoje ljude uz sebe.

Kako ističe, već je imao priliku da u dobroj meri vidi šta će moći da očekuje na prestižnom američkom koledžu, kada je tamo odlazio na posetu. Utisci su izvanredni.

– Otišao sam na posetu tamo kada sam završavao sa Jutom. Bio sam na kampusu kada sam se dogovarao sa njima, to mesto izgleda sjajno, kampus je takođe neverovatan. Mnogi neverovatni NBA igrači ponikli su tamo, poput Zeka Lavina, Kevina Lava, Rasela Vestbruka… Mnogo igrača imaju koji dolaze tokom leta tamo, povezani su sa školom, ona ima veliku istoriju. Velika je čast biti toga, a mislim da sam ja i prvi Srbin koji je upisao ovu školu.

Kada je dobio priliku da se nametne u seniorskom timu Partizana, pokupio je iskustvo koje mu je kasnije mnogo značilo prilikom prelaska na koledž košarku. To ne krije ni sam Stefanović.

– Mnogo mi je značilo, pre svega zbog sistema igre, što sam pre odlaska na koledž u Partizanu „kupio“ i seniorske minute. Kasnije se lakše uklopiš na novi način igre. Tamo igrači dolaze iz srednjih škole, što je ovde slično kadetima i juniorima. Sistem je drugačiji, uglavnom najviše igraju jedan ili dvojica najtalentovanijih igrača. Kada si navikao da igraš sa dobrim igračima navikao si da si u sistemu. Neverovatno iskustvo sam dobio ovde, te sam se kasnije mnogo lakše privikao na koledž.

Kako ističe, ima istine u onome što se priča već duže vreme – koledž košarka je nešto najpribližnije evropskom stilu igre.

– Kada se porede evropska i koledž košarka – onda su definitivno blizu. Po meni je to najbliži korak za mlade igrače, koji ili idu u profesionalce ili idu na nivo koji je sličan koledžu. To je jedna stepenica u karijeri, gde se uglavnom ide nivoom koledž-Evrokup-Evroliga-NBA.  Po stilu igre je još bliže, treneri imaju veći uticaj, treniraju i postavljaju sistem, nema zvezda, toga bude tek kasnije kada se ode na NBA nivo.

Za kraj, otkrio je da prati sve utakmice Partizana, kluba u kome je dobio šansu da se nametne i stekao određeno ime. Crno-beli prave sjajne rezultate, a sada se nalaze na jednu pobedu od F4 u Kaunasu.

– Gledam konstantno utakmice, i ako sam u Americi, pa snimim, odgledam kasnije, navijam… Retko koju utakmicu nisam pogledao. Sve ovo je neverovatan uspeh, jednom nogom je Partizan zakočario na F4, ali sve ovo što se dogodilo može da im zasmeta. Biću ovde u utorak, gledaću utakmicu, nadamo se prolasku u završnicu. Sve ovo je neverovatan uspeh, šta su momci uradili sa Željkom, to se ne viđa svaki dan.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare