DRAMATIČNO! Kurti otvara most na Ibru, omogućava Albancima da upadaju u severnu Mitrovicu. ŽELI SUKOBE I RAT!

Situacija u kojoj su Albanci preuzeli opštine na Kosovu i Metohiji gde većinski žive Srbi počela je da proizvodi ozbiljne bezbednosne probleme za srpsku zajednicu. Potez odbornika iz redova Samoopredeljanja, pokreta Aljbina Kurtija, da inicira otvaranje mosta na Ibru, koji deli severni i južni deo Kosovske Mitrovice, u Srbiji je označen kao veoma opasan i ratnohuškački, jer vodi u nove tenzije, sukobe i proterivanje Srba.

Jasan cilj

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija znati šta da čini ako se Kurti usudi da pokuša da protera Srbe s Kosova.

– Okupacioni lider Aljbin Kurti doneo je odluku da otvori most koji je dugo bio brana za sigurnost Srba ne bi li Albanci preuzeli Mitrovicu. Mnogo godina se naš narod suprotstavljao i pitao zašto to ovaj čovek radi. Jedino što želi je da protera naš narod i želi sukobe – upozorio je Vučić.

On je podsetio da je ova odluka došla samo nekoliko dana od „sramnih izbora koji su nedavno održani“.

– Zašto to ovaj čovek radi? Zato što će da priča: pa mi ne želimo geto, nego otvorene gradove, što će lako da mu prolazi kod ovih sa Zapada, a u stvari jedino što želi je da protera Srbe sa severa KiM, ništa više i ništa drugo. I po svaku cenu žele sukobe… Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, daćemo sve od sebe da nijedna žena ne razmišlja o slanju svog deteta u rat. Nemojte ni da sanjate da ćete uspeti u svojim namerama da proterate ili uništite Srbe. U tom slučaju, znaćemo šta da činimo. Dok sam predsednik i vrhovni komandant, Srbija neće biti u NATO, niti u bilo kom vojnom savezu. I to je naš izbor – naglasio je Vučić.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković upozorio je da Kurti „nedvosmisleno pokazao da želi i sanja rat“.

– On je danas naredio svojoj odbornici Aidi Ferati da na sednicu Skupštine opštine u severnoj Kosovskoj Mitrovici uvrsti tačku dnevnog reda o otvaranju mosta na Ibru, koji deli severni u južni deo grada i predstavlja važan bezbednosni bedem za Srbe na KiM. Cilj ovog Kurtijevog jednostranog i protivpravnog poteza jeste da dovede do novih tenzija i provokacija na račun mirnog srpskog naroda na severu KiM. Za ovu odluku glasalo je 11 odbornika iz Prištine, dok je jedan bio uzdržan i jedan odbornik protiv – objasnio je Petković.

On je rekao da je o „ovom poslednjem ratnohuškačkom potezu Kurtija odmah obavestio sve međunarodne predstavnike, kao i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka i očekujemo da smire i zauzdaju Kurtija, koji sve čini da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština“.

Žele novi pogrom

I Srpska lista najoštrije je osudila „nelegalnu i nelegitimnu odluku donetu od strane nelegalne i nelegitimne skupštinske većine u Severnoj Mitrovici“.

– Želimo da upozorimo da će eventualno otvaranje mosta nesumnjivo za posledicu imati incidente na ovom prostoru, a što je izgleda i namera Prištine. Most na kome se desilo više od hiljadu etnički motivisanih napada s juga na sever simbol je stradanja srpskog naroda i namere Prištine da protera preostale Srbe iz jedine urbane sredine u kojoj su opstali u većem broju. Ova nelegalna i nelegitimna odluka, koju su usvojili kvaziodbornici bez ikakvog legitimiteta među građanima, imaće dalekosežne posledice po mir, bezbednost i suživot na ovim prostorima. Ujedno, ona je nastavak okupacije severa od strane Aljbina Kurtija, koji se uživeo u ulogu okupacionog gaulajtera – poručuju iz Srpske liste.

Perko Matović iz Centra za nacionalnu politiku kaže za Kurir da je ova situacija izuzetno opasna i da može da izazove novu „Oluju“ ili pogrom Srba kakav je viđen 2004.

– Takva odluka znači da Priština i na ovaj način hoće Srbima da ukine egzistencijalna prava. Taj most je simbol bezbednosti Srba na severu Kosova. Kao i sve druge, i ovaj opasan potez Prištine može da spreči jedino međunarodna zajednica. Ako ona to ne uradi, moraćemo da se branimo sami. Srbija ide na razgovore u Brisel s jasno postavljenim uslovima, koji u prvi plan stavljaju ZSO. Srbija se nada, ali ne ide u Brisel da pregovara. Briselske obaveze su jasne i ispregovarane. Sve o ZSO je definisano, ali nije sprovedeno – naglašava Matović.

EU saopštila agendu sastanka 2. maja

U Briselu o nestalima i ZSO

Deklaracija o nestalima i predstavljanje nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom biće na dnevnom redu sastanka 2. maja u Briselu, navodi se u zvaničnoj najavi Evropske službe za spoljne poslove. Kako se navodi, sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga i Prištine sazvao je visoki predstavnik EU Đuzep Borelj, a učešće su potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti. U saopštenju se navodi da će u razgovorima biti reči o primeni Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije.

– Od strana se očekuje da usvoje deklaraciju o nestalim licima kao prvu tačku dnevnog reda, nakon čega će uslediti prezentacija/rasprava o prvom nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu. Stranke će takođe imati priliku da razgovaraju o aktuelnim pitanjima od političkog značaja – navodi se u saopštenju, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare