(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Erdogam od Putina tražio produžetak dogovora o žitu; Eliminisani ukirajinski izviđači u Zaporožju 

RAT u Ukrajini – 430. dan. Ukrajinske snage završavaju pripreme za dugo očekivanu prolećnu kontraofanzivu protiv ruskih trupa, izjavio je ukrajinski ministar odbrane. Vladimir Putin je rekao da Rusija treba da deluje brzo kako bi se suprotstavila „ekonomskoj agresiji“ Zapada, dodajući da će Moskva proširiti veze sa zemljama Evroazije, Afrike i Latinske Amerike.

Erdogan tražio od Putina da produži dogovor o žitu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zatražio je od ruskog predsednika Vladimira Putina da produži sporazum o žitu, objavio je turski dnevnik „Hurijet“, pozivajući se na izvore u kabinetu predsednika Turske.

Prema pisanju lista, Erdogan je taj zahtev izneo u razgovoru dvojice predsednika u četvrtak.

Drugi pišu

Kako se navodi, to pitanje će biti razmotreno narednih dana, a u pregovorima će učestvovati i predstavnici UN.

Lavrov je pokušaje Zapada da izoluje Rusiju nazvao neuspehom

– Linija zapadnih zemalja da izoluju Rusiju je u potpunosti propala, a napori Vašingtona i njegovih satelita da nateraju međunarodnu zajednicu da živi po izmišljenom „poretku zasnovanom na pravilima“ propadaju – rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u obraćanju učesnici i organizatori Svetske onlajn konferencije o multipolarnosti.

– Čini se prirodnim da propadnu napori Vašingtona i njegovih satelita da preokrenu tok istorije, da nateraju međunarodnu zajednicu da živi po izmišljenom „poretku zasnovanom na pravilima“. Pomenuću samo potpuni neuspeh linije zapadnjaka da izoluju Rusiju, 85 odsto svetske populacije ne želi da „vadi kestene iz vatre“ za bivše kolonijalne metropole – naglasio je ministar.

Kako je istakao ministar spoljnih poslova, kretanje ka globalnoj multipolarnosti danas je činjenica, geopolitička realnost.

– Vidimo kako novi svetski centri, pre svega u Evroaziji, Azijsko-pacifičkom regionu, Bliskom istoku, Africi, Latinskoj Americi, postižu impresivne uspehe u raznim oblastima – oslanjajući se na nezavisnost, državni suverenitet i kulturni i civilizacijski identitet. Istovremeno, oni se rukovode svojim temeljnim nacionalnim interesima, vode samostalnu politiku u unutrašnjim i spoljnim poslovima. Ne žele više da budu taoci tuđih geopolitičkih igara i izvršioci tuđe volje – dodao je Lavrov.

On je ukazao i na značajno smanjenje udela zemalja G7 u svetskoj ekonomiji u poslednje tri decenije, dok težina zemalja sa tržištima u razvoju stalno raste.

– Sada je prva ekonomska sila u svetu – po paritetu kupovne moći – Kina , koja vešto kombinuje tržišne mehanizme i državne metode regulacije – podsetio je ministar.

U današnjem multipolarnom svetu, jedina razumna alternativa konfrontaciji je objedinjavanje napora ključnih svetskih centara na principima Povelje UN, uključujući obezbeđivanje u praksi poštovanja suverene ravnopravnosti država, istakao je on.

– Danas svi treba da prepoznaju nepovratnost formiranja pravednijeg policentričnog svetskog poretka. U zajedničkom je interesu da se multipolarna arhitektura zasniva ne na „ravnoteži straha“, već na ravnoteži interesa, o opštepriznatim normama međunarodnog prava, o međusobnom poštovanju dijaloga različitih civilizacija, religija i kultura – rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Rusija ostaje na čelu međunarodnih napora za jačanje multipolarnih, pravnih i demokratskih principa međudržavne komunikacije. Država će nastaviti da aktivno radi na platformi UN, uključujući Grupu prijatelja u odbrani Povelje UN, dodao je ministar spoljnih poslova. Moskva će takođe nastaviti da blisko koordinira svoje korake sa saveznicima i istomišljenicima, uključujući ODKB, EAEU, ZND, BRIKS, ŠOS i druge regionalne asocijacije sveta u razvoju, zaključio je on.

Ukrajinske trupe granatirale su tri naselja u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su Nikolskoe, Jakovlevku i Jasinovatu, ispalivši šest granata kalibra 155 mm i četiri 122 mm, saopštila je kancelarija Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC) .

– Zabeležena je vatra sa strane VFU (oružane formacije Ukrajine – prim. aut.) u pravcu: 3.40 (poklapa se sa moskovskim vremenom) – naselje Katerinovka – naselje Nikolskoje: ispaljene su tri granate kalibra 155 mm. .. 6.00 (poklapa se sa moskovskim vremenom) – naselje Tanko – naselje Jasinovataja: ispaljene su tri granate kalibra 155 mm – navodi se u telegram kanalu odeljenja.

Misija je takođe izvestila da su u 04:45 po moskovskom vremenu ukrajinske trupe ispalile četiri granate kalibra 122 milimetra na Jakovlevku.

Artiljeriju kalibra 155 milimetara koriste zemlje NATO . Sjedinjene Države su isporučile Ukrajini dalekometne haubice M777 kalibra 155 milimetara, ukrajinske trupe ih aktivno koriste za granatiranje gradova Donjecke i Luganske Narodne Republike.

 Takođe, ukrajinske trupe su snabdevene nemačkim samohodnim topovima PzH 2000, poljskim samohodnim topovima Krab i francuskim samohodnim topovima CAESAR sa granatama ovog kalibra.

Ruski dron oborio ukrajinski dron kod Avdijevke

Bespilotna letelica ruskih oružanih snaga tokom izviđačke misije kod Avdijevke u DNR oborila je helikopter ukrajinskih oružanih snaga, javlja dopisnik RIA Novosti.Tokom vazdušnog izviđanja u pravcu Avdijevke, ruski dron je otkrio ukrajinski dron kineske proizvodnje DJI Mavic 3. Ruski helikopter je sa njim ušao u vazdušnu borbu kako bi presreo neprijateljsku bespilotnu letelicu. Ruski operater je, manevrišući svojim helikopterom u posebnom režimu, iskoristio taktiku vazdušnog nabijanja i svojom letelicom udario ukrajinski dron u njegovu gornju hemisferu, oštetivši tako oštrice neprijateljskog aparata i izazvavši njegov pad.

Ruske trupe eliminisale su izviđačku grupu Oružanih snaga Ukrajine u Zaporožju

Oružane snage Ruske Federacije likvidirale su ukrajinsku izviđačku grupu u oblasti Marfopolj (Pohovski okrug Zaporoške oblasti), izjavio je za RIA Novosti šef pres-centra grupe Vostok Aleksandar Gordejev.

– U pravcu Zaporožja kod naselja Marfopolj otvorena je i uništena neprijateljska izviđačka grupa, likvidirana su tri militanta… U rejonu naselja Čarivne isporuka sredstava na položaje 108. brigada Teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine je poremećena. Kamion i tri borca – rekao je on.

Pored toga, ruski topnici su uništili neprijateljsko uporište i sedam militanata u blizini Male Tokmačke (Orehovski okrug, Zaporoška oblast).

Ruske trupe napale su ukrajinska uporišta u blizini Marije

Ruski TOS „Solncepek“ napao je dva uporišta ukrajinskih trupa u blizini sela Prečistovka (Marjinski okrug DNR), rekao je za RIA Novosti Aleksandar Gordejev, šef pres-centra grupe Vostok.

– Posade teških sistema za bacanje plamena napale su dva neprijateljska uporišta u oblasti Prečistovka i eliminisale više od 10 militanata – rekao je on.

TOS- 1A Solntcepek je trenutno u upotrebi u Oružanim snagama RF , a očekuje se da će sistem bacača plamena Tosochka sledeće generacije biti usvojen.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare