ARKTUR SE BRZO ŠIRI SVETOM: Nova mutacija kovida ima simptome koji NISU VIĐENI u prethodnim sojevima! REGISTROVAN I U SLOVENIJI

Najnovija varijanta kovida zabrinula je epidemiologe jer izaziva mnogo „veću groznicu“ kod obolelih nego većina prethodnih sojeva.

Nova varijanta kovida-19 nazvan arktur se veoma brzo širi širom sveta, a zabrinuti zdravstveni zvaničnici upozoravaju da ima nove simptome koji nisu viđeni u prethodnim sojevima.

Lekari za infektivne bolesti kažu da mutacija arktur čini veoma prenosivim.

Doktor Vilijam Šafner, specijalista za zarazne bolesti u Medicinskom centru Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu, navodi da akrtur izaziva veću temperaturu od drugih sojeva koje smo dosad videli.

Arktur je podvarijanta omikrona koja deluje da se mnogo brže prenosi jer je podstakla nedavni porast slučajeva kovida u Indiji i to godinama nakon vrhunca pandemije.

– Najizrazitija karakteristika je to što izgleda da ima tendenciju da proizvodi konjuktivitis i to posebno kod dece – navodi Šafner.

Uprkos tome što arktur ponekad izaziva veliku temperaturu izgleda da ne uzrokuje teže slučajeve. Čini se takođe da postojeće vakcine koje deluju na omikron takođe dobro deluju protiv arktura

Slučajevi zaražavanja novim sojomkorone, koji je takođe poznat kao КSBB.1.16, rastu širom sveta. Varijanta je pronađena u ukupno 29 država među kojima su SAD i Ujedinjeno Кraljevstvo. Arktur je potvrđen i u Sloveniji.

Nivo zaražavanja je za sada nizak, ali zdravstveni zvaničnici pomno prate situaciju.

Najnovija varijanta navodno ima simptom koji ranije nije viđen kod nekog soja koronavirusa. Izveštaji lekara u Indiji, gde je soj najviše rasprostranjen, kažu da viđaju sve više obolele dece i adolescenata koji imaju konjunktivitis iliti ružičasto oko.

Indijski pedijatar Vipn M. Vašišta rekao je početkom aprila da je video pedijatrijske slučajeve kovida posle pauze od šest meseci. Navodi da su mladi imali visoku temperaturu, prehladu, kašalj i konjunktivitis koji svrbi, piše Kurir.

Majkl Čang, stručnjak za pedijatrijske infekcije u bolnici u Hjutonu, međutim, navodi da nema dovoljno dokaza koji bi dokazali da nova varijanta kovida izaziva konjuktivitis.

– Nemamo informacije da li takva situacija i u drugim regionima u Indiji. Znamo da broj zaraženih raste u Indiji i da su verovatno ta deca pozitivna na kovid, ali ne znamo ni da li su pozitivni na bilo šta drugo – dodao je Čang i naglasio da postoje i drugi virusi koji mogu izazvati takozvano ružičasto oko.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare