„NEĆEMO DA SEDIMO SKRŠTENIH RUKU“ Detalji prvog razgovora Đinpinga i Zelenskog od početka rata u Ukrajini KINA POVLAČI VAŽAN POTEZ

Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim kome je preneo da će Kina poslati specijalne predstavnike u Ukrajinu i sa svim stranama razgovarati o rešavanju krize u toj zemlji.

Današnji razgovor je prvi kontakt dvojice lidera od početka sukoba u Ukrajini.

Si je takođe rekao da će se Kina usredsrediti na promovisanje mirovnih pregovora i uložiti napore da dođe do prekida vatre što je pre moguće, prenosi Blic navode Tanjuga.

– Kao stalna članica Saveta bezbednosti UN i velika i odgovorna zemlja, nećemo ni da sedimo skrštenih ruku, niti da sipamo ulje na vatru, a još manje da pokušavamo da profitiramo od toga – rekao je Si.

U saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova nije pomenuta Rusijaniti to da li će Kina poslati izaslanika i u Moskvu, ali se navodi da „u nuklearnom ratu nema pobednika“ i da su „pregovori jedini održivi izlaz iz rata“.

– Sve zainteresovane strane treba da ostanu mirne i suzdržane u suočavanju sa nuklearnim pitanjem i da istinski sagledaju budućnost i sudbinu sebe i čovečanstva u celini i rade zajedno na upravljanju krizom – navodi se u saopštenju.

Rojters navodi da ukrajinski zvaničnici već dugo pozivaju Peking da iskoristi svoj uticaj u Rusiji kako bi doprineo okončanju rata.

Volodimir Zelenski je prethodno na Tviteru objavio da je imao dug i sadržajan razgovor sa Sijem.

– Verujem da će to kao i imenovanje ukrajinskog ambasadora u Kini dati snažan podsticaj razvoju naših bilateralnih odnosa – poručio je Zelenski.

Si je početkom aprila izrazio spremnost da razgovara sa Zelenskim.

Ukrajinski predsednik je u više navratatražio od Sija da se sastanu i to posebno nakon posete kineskog predsednika Moskvi u martu.

Zvaničnik kineskog Ministarstva spoljnih poslova Ju Džun saopštio je da razgovor dvojice predsednika pokazuje objektivnu i nepristrasnu poziciju Kine u međunarodnim odnosima i njen osećaj odgovornosti kao velike zemlje.

AP navodi reči Si Đinpinga koji je ponovio da je Kina već isporučila više serija humanitarne pomoći Ukrajini i da je spreman da sa time nastavi u okviru sopstvenih kapaciteta.

Si je dodao da je ukrajinska kriza snažno uticala na međunarodnu situaciju.

– Kriza u Ukrajini postaje sve teža što snažno utiče na međunarodnu situaciju. Kina se dosledno zalaže za mir – dodao je kineski lider, piše Kurir.

Portparol vlade u Kijevu Sergej Nikiforov rekao je da je razgovor Sija i Zelenskog trajao oko sat vremena.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare