SVETSKI MEDIJI PIŠU O ZVEZDINOJ DOMINACIJI I NOVOJ TITULI: Pominje se istorijska sezona i plasman u Ligu šampiona, Bari 1991. 

Crvena zvezda je u subotu postala novi-star šampion Srbije, a veliku pažnju 34. tituli kluba posvetila je i svetska sportska javnost. Sjajna uvertira za crveno-bele pred večiti derbi s Partizanom, 170. u prvenstvu.

Španska „Marka“ donela je članak pod naslovom “Crvena zvezda osvaja ligu Srbije u istorijskoj sezoni” i konstatuje da je crveno-belima bila potrebna svega jedna utakmica u plej-ofu da potvrde šampionsko zvanje. “Pobedili su Bačku Topolu sa 4:1 i demonstrirali ogromnu nadmoć koju imaju u srpskom fudbalu: +23 boda u odnosu na drugoplasiranog, uz 85 datih golova za i 15 primljenih… nisu izgubili nijednu utakmicu od 31 odigrane”.

Italijanski „Skaj sport“ piše u svom naslovu “Crvena zvezda je šampion Srbije šest kola pre kraja”. Italijanski emiter navodi sledeće “Pobedom od 4:1 nad drugoplasiranim TSC-om na beogradskoj Marakani, Crvena zvezda je osvojila šesto uzastopno prvenstvo Srbije i to sa šest utakmica u rezervi. Milojevićev tim, još neporažen u Superligi, ima 85 bodova na 31 utakmici, 23 više od direktnog rivala”. Pisalo se još o Osmanu Bukariju kao glavnom peotagonisti večeri i autoru het-trika koji je vodio crveno-bele do 34. titule.

Ruski gigant na polju sportskih prenosa i izveštaja, „Match TV“, objavio je vest pod naslovom “Beogradska Crvena zvezda po 34. put postala pobednik nacionalnog fudbalskog prvenstva”. Uz krati osvrt na tok utakmice, autor pojašnjava strukturu Zvezdinih naslova – “Crvenoj zvezdi je ovo 34. ligaška titula: tim je 19 puta osvojio prvenstvo Jugoslavije, pet puta prvenstvo SR Jugoslavije i deset puta prvenstvo Srbije”.

Sa posebnom pažnjom ime Crvene zvezde prati se u Izraelu. Razumljivo, zbog svega što se događa sa Barakom Baharom koji je viđen kao novi trener kluba. „Vala“ u naslovu kaže – “Najveći jaz u Evropi: Crvena zvezda obezbedila šesti šampionat u nizu”. Portal podseća javnost svoje zemlje na činjenicu da je Zvezda već učesnik Lige šampiona – “Kao što znate, Crvena zvezda, čije je mesto u grupnoj fazi Lige šampiona zagarantovano za sledeću sezonu, nastoji imenovanju Baraka Bahara, trenera Makabija iz Haife, koji ju je zajedno sa šampionom Izraela izbacio iz prestižnog takmičenja na početku sezone”.

Nacionalne austrijske dnevne novine, „Osterecih“, na svom internet portalu „Oe24“ u prvi plan stavljaju dogogodišnjeg kapitena reprezentacije te zemlje, stavljajući u naslov vest “Dragović osmi put šampion u inostranstvu”. U tekstu se obaveštava da je pre utakmice Dragović dobio odlikovanje kluba za 100 nastupa u dresu Crvene zvezde, a kaže se još – “Nakon što je u subotu savladao Bačku Topolu sa 4:1, centralni defanzivac i šampion Srbije, koji je šesti put uzastopno trijumfovao, već šest kola pre kraja sezone potvrđen je kao novi šampion. Dragović sada ima osam šampionskih titula u inostranstvu i drugi je Austrijanac iza Davida Alabe sa 11”.

Etnocentrični pristup pri izveštavanju zauzeo je i afrički fudbalski portal na francuskom jeziku „Africa Foot United“. U članku se kaže da “Neposredno posle susreta sa drugoplasiranim timom Srbije, na stadionu Rajko Mitić u Beogradu svima je na usnama ime Osmana Bukarija”. Piše se još o ovogodinjem učinku Zvezdinog krila.

Danski „Bold“ saopštava pod naslovom “Neporažena Crvena zvezda osvojila ligu i prva je ekipa u kuglici Lige šampiona” i još podseća na slavne dane “Šampioni Srbije osvojili su prestižni turnir davne 1991. godine, kada se zvao Kup evropskih šampiona”.

Finiš sezone u Superligi izaziva pažnju i u regionu. Rumunska „SportMedia“ izveštava da je “Crvena zvezda iz Beograd, šampion Srbije i jedini neporaženi tim u celoj Evropi”. I Rumuni govore o Zvezdinom učestvovanju u Ligi šampiona. “Velika vest za srpski fudbal je, međutim, da od naredne sezone Lige šampiona, 2023/2024, šampion Srbije ide direktno u grupe Lige šampiona, s obzirom da je susedna zemlja na 11. mestu na rang-listi UEFA koeficijenata. Stoga će šampion Srbije biti deo grupe i vicešampiona će u treće pretkolo”.

Hrvatski „Indeks“ kaže “Crvena zvezda šesti put zaredom prvak Srbije. Izborila nastup u grupnoj fazi Lige Prvaka”, a „Sportske Novosti“ pišu “Veliki preokret u Beogradu: Crvena zvezda šesti put postala prvak Srbije”.

Crnogorske „Vijesti“ donosi vest o tituli sa naslovom “Zvezdi šesta uzastopna titula, ali sa znakom Lige šampiona”.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare