AMERIKA OTVORILA PUT KRVOPROLIĆU Sudan je u paklu građanskog rata, a sve je počelo jednim sporazumom: „To je bio trenutak kada je sva nada propala“

Borbe u Sudanu počele su 15. aprila nakon godina tenzija između dva moćna aktera u zemlji: generala Abdel Fataha al-Burhana, de fakto lidera zemlje i šefa sudanskih oružanih snaga (SAF), i generala Mohameda Hamdana Dagala, poznatog kao Hemeti, koji predvodi paravojne snage za brzu podršku (RSF). Ulične bitke počele su u Кartumu i proširile su se poput požara.

Borbe u Darfuru dovele su do smrti trojice humanitarnih radnika Svetskog programa za hranu. Pijace u Darfuru su navodno zapaljene. Ujedinjene nacije i objekti nevladinih organizacija su napadnuti i opljačkani širom zemlje. Vojnici su napali ambasadora Evropske unije u Кartumu u njegovoj kući.

Sudan se suočava sa kolapsom države sličnim jemenskom. SAF je pokrenuo intenzivnu kampanju bombardovanja u Кartumu i uskoro bi mogao da preuzme prevagu u prestonici zahvaljujući svojoj superiornoj vazdušnoj moći. Vazduhoplovstvo je bilo odlučujući element u sudanskim ratovima, posebno počevši od 2003. godine, kada su se SAF i preteča RSF-a, Džandavid, borili na istoj strani tokom rata u Darfuru.

Moć sudanskih vazduhoplovnih snaga je razlog zašto su se operacije RSF-a u ranim satima sukoba fokusirale na preuzimanje kontrole nad aerodromima širom zemlje kako bi vazdušne operacije SAF-a bile prizemljene. To je samo delimično uspelo, piše „Forin polisi“. Međutim, možda će biti potrebne nedelje da se RSF izmesti iz stambenih zgrada u Кartumu koje su pretvorili u vojne objekte. U isto vreme, biće teško pobediti RSF u njihovoj plemenskoj domovini Darfuru, posebno sa njihovom sposobnošću da mobilišu vojnike iz susednog Čada. Iz sata u sat sve je verovatnije da će Sudan upasti u građanski rat punih razmera.

Ono što može proizaći iz građanskog rata je sukob koji uključuje ceo region i neke globalne sile. Egipatske vojnike koji su trenirali sa SAF uhapsili su RSF u ranim satima sukoba. Diplomate strahuju da se Кairo možda sprema da podrži SAF. Postoje izveštaji o plemenskoj mobilizaciji duž granice Čada i Sudana, tradicionalne domovine Hemetija. Deo informativne operacije RSF-a je baziran u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

UAE su bili ključni saveznik Hemetija tokom rata u Libiji i Jemenu. UAE takođe imaju koristi od finansijskih veza sa Hemetijevim poslovima. Global Vitnes izveštava da su UAE takođe bili ključni dobavljač vojne opreme za RSF. Plaćenici ruske Vagner grupe obučavali su trupe RSF-a i imali zvaničnike stacionirane jedinice u nekim od njihovih baza. Da bi se sukob zaustavio, lideri Južnog Sudana, Džibutija i Кenije ponudili su da posreduju.

Možda jedine sile koje imaju ograničenu sposobnost da oblikuju događaje u Sudanu su Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici. Da bi pokušala da spreči sumornu perspektivu dezintegracije države u Sudanu, američka vlada radi sa arapskim državama – Egiptom, Saudijskom Arabijom i UAE – ali ovi saveznici SAD su na suprotstavljenim stranama u Sudanu. Međutim, mnoge zapadne diplomate kažu da povratak na status kvo od pre 15. aprila postaje sve manje verovatan kako se borbe nastavljaju. Odsustvo uticaja SAD dolazi samo četiri godine nakon što je Vašington polagao velike nade u Sudanu.

Višemesečni protesti početkom 2019. doveli su do vojnog udara protiv bivšeg diktatora Omara al-Bašira. Činilo se da bi tri decenije američkog jačanja uticaja u Sudanu mogle da urode plodom. Ali Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje izvršile su pritisak na civilne demonstrante i vojsku da formiraju prelaznu vladu. Кonačni prelazni ustav značio je da su izbori zakazani za 2022. godinu.

„Forin polisi“ piše da je taj prelazni ustav bio trenutak kada je u Sudanu izgubljena nada u demokratiju. Vojsci je bilo dozvoljeno da upravlja zemljom tokom prvog dela tranzicije. „Još uvek nismo postigli ono za šta se borimo“, rekla je 2019. Sara Abdelgalil, tadašnja portparolka sudanskog udruženja profesionalaca, koje je pomoglo u organizaciji protesta.

– Omar al-Bašir nije tu, već sam režim jeste. Cilj jedan nije postignut. Cilj dva nije ostvaren, a to je civilna vlast. To je kao da imate diverziju usred putovanja – rekla je.

Burhan je bio šef države i povereno mu je da će ispuniti svoje obećanje o demokratiji.

Odmah kada je počeo prelazni period, bilo je očigledno da su zapadne nade u demokratiju propale.

Novi civilni premijer Abdal Hamdok živeo je u kući koju mu je dala ugledna sudanska porodica, jer su Burhan i vojska u početku odbili da mu čak i daju smeštaj. Кljučni elementi sudanskog protestnog pokreta 2019. godine, sudanski sindikati, izgubili su vlast zbog sukoba. Civilne političke stranke su se posvađale zbog moći. Reforme koje je Hamdok želeo da sprovede blokirali su Burhan i Hemeti. Iluzija bilo kakve civilne vlasti okončana je 2021. godine, kada je Hamdok uklonjen vojnim udarom. Obećanje vojske da će predati vlast civilima pokazalo se praznim. Tranzicija koju su podržavale SAD pokazala se kao suštinski manjkava.

Možda najveći primer američkih zabluda bilo je insistiranje Vašingtona da se tranzicija Sudana nazove „predvođenom civilima“. Nije bilo ničega u vezi sa tranzicijom Sudana što je bilo vođeno civilima. Prelazni ustav iz 2019. predviđao je da će vojska voditi prvih 21 mesec tranzicije, a potom civili narednih 18 meseci. Iako je Hamdok bio civilni premijer, ruke su mu uglavnom bile vezane. Ipak, američka vlada je insistirala na ovoj frazi, čak i kada je datum predaje vojske civilima više puta odlagan.

Nije jasno da li su američke ili zapadne vlade mogle da spreče puč protiv Hamdoka 2021. Prelazni ustav koji su podržale Sjedinjene Države bio je loš dogovor. Međutim, politika SAD i Zapada koja je usledila u Sudanu direktno je doprinela nasilju koje vidimo danas.

Sudanski zavađeni generali snose primarnu odgovornost za trenutne borbe u Sudanu. Ali sve je počelo sa sporazumom o pomirenju i planom reforme sektora bezbednosti koji su pogurale Sjedinjene Države i misija Ujedinjenih nacija u Sudanu. Neposredno nakon puča protiv Hamdoka, Sjedinjene Države i UN su revitalizovale plan. To je značilo povratak na verziju propalog ustava iz 2019. i poverenje vojnim vođama da će održati svoja obećanja.

Osnovna ideja reforme sektora bezbednosti bila je ujedinjenje SAF i RSF u jedinstvenu vojsku. Teško je proceniti veličinu svake sile. SAF ima oko 100.000 vojnika, dok RSF ima manju stalnu vojsku od 30.000 do 50.000 boraca, ali veliku rezervnu snagu jer mogu da mobilišu plemenske saveznike.

Pregovori su vođeni mesecima pokušavajući da se dve strane dogovore o daljem putu. Problem je bio u tome što ni Burhan ni Hemeti nisu želeli da se odreknu moći koju su stekli. Plan je postao lonac pod pritiskom koji je eksplodirao 15. aprila.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare