Sutra pravi prolećni dan, pa promena vremena: Stižu grmljavina i oluja, a evo kada se vraćaju topli dani

Već u sredu u severnim predelima Srbije, naročito u Vojvodini razvedravanje

Ovaj vikend protiče u Srbiji u vidu pravog prolećnog vremena, a maksimalna temperatura dostigla je danas širom zemlje, ali i u Beogradu 22°C, što je ujedno i prosečna maksimalna temperatura za kraj aprila. I u ostatku vikenda nastavlja se pravo prolećno vreme, a potom će doći do destabilizacije atmosfere, što će biti uvod u pogoršanje vremena.

Kiše i pljuskova bilo je samo na istoku i ponegde na jugoistoku Srbije. Pred nama je vedra i sveža, ali veoma ugodna noć.

U nedelju ujutro u Srbiji vedro, u dolinama i kotlinama sa maglom, a oblačnije biće samo a istoku Srbije. Tokom dana širom Srbije biće sunčano i relativno toplo za ovo doba godine.

Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar, posle podne u košavskom području u pojačanju i na jugu Banata pred kraj dana biće veoma jak. Maksimalna temperatura biće od 20 do 24°C, u Beogradu do 23°C. Najtopliji grad biće u nedelju Loznica i Valjevo sa 24°C.

S obzirom na to da se sutra u Beogradu održava maraton, meteorološki uslovi biće i više nego idealni.

Kako se sutra tokom većeg dela dana očekuje sunčano, vrednosti UV zračenja biće umerene i visoke, pa u periodu do 10 do 15 časova ne treba se izlagati suncu duže od pola sata bez adekvatne zaštite.

Inače, kasnije posle podne na jugu i jugozapadu Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava pljuskova sa grmljavinom. U toku noći lokalnih pljuskova sa grmljavinom biće i širom severne Srbije, naročito i na području Vojvodine, a pred jutro u ponedeljak i na području Beograda, a oblačni i padavinski sistem premeštaće se u jugozapadnoj visinskoj struji prema severoistoku.

U ponedeljak će u Srbiji biti promenljivo oblačno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a biće uslova i za grmljavinske oluje, uz grad. Biće i dalje relativno toplo, uz temperature preko 20°C.

Kišno vreme nastaviće se i tokom utorka i srede, uz pljuskove sa grmljavinom, ali će utorak doneti i pad temperature vazduha, pa će u sredu biti osetno hladnije, uz skretanje vetra na veoma jak severozapadni. Maksimalna temperatura u sredu biće od 12 do 16°C, u Beogradu do 14°C.

Već u sredu u severnim predelima Srbije, naročito u Vojvodini razvedravanje, pa se stabilizacija vremena od četvrtka očekuje i u ostalim predelima Srbije, uz slabljenje vetra.

Potom će poslednjih dana aprila uslediti porast temperatzure vazduha, ali one će biti do 20°C, što su vrednosti ispod proseka za prelaz iz aprila u maj.

Dakle, nakon sutrašnjeg pravog prolečnog dana, stiže nam pogoršanje vremena, pa se do kraja aprila nastavlja proemnljivo vreme sa padavinama.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare