SNAGA: Danas na batajničkom aerodromu prikaz sposobnosti Vojske Srbije

Više od 5.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i oko 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 60 vazduhoplova učestvovaće u prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Granit 2023“, koji će, povodom Dana Vojske Srbije, biti održan danas na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici.

Defile specijalaca

Posetioci će moći da vide i najsavremenije naoružanje i vojnu opremu kojom su opremljene jedinice Vojske Srbije, kao i deo sredstava iz razvoja preduzeća domaće odbrambene industrije.

Kako je najavilo Ministarstvo odbrane, u letačkom delu programa, između ostalog, nastupiće avioni i helikopteri „mig-29“, „orao“, „lasta“, „mi-35“, H-145M i „mi-17“, a biće prikazani i protivvazduhoplovni raketni sistemi FK-3 i „pancir“, protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem PASARS, protivoklopni raketni sistemi „kornet“, borbena oklopna vozila „miloš“, „lazar-3“ i „hamer“, samohodna top-haubica 155 mm NORA, samohodni višecevni lanser raketa „oganj“, kao i savremena optoelektronska sredstva.

Pored toga, posetioci će imati priliku da vide defile pripadnika specijalnih jedinica, koji su opremljeni najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom.

Pozitivna stvar

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je ovo pozitivna stvar.

– Cilj ovog prikaza je jasan i pozitivan, a to je namera da se pokaže jačanje Vojske Srbije, kao i da se ona približi građanima, da vide sve to… Imajući u vidu šta je sve najavljeno da će učestvovati od naoružanja i opreme, te veliki broj tenkova, deluje da imamo čak i viška tehnike – kaže on, prenosi Kurir.

Inače, kapije vojnog aerodroma biće otvorene za sve građane od devet do 15 časova, a najatraktivniji deo programa počeće u 11 časova. Ulazak na vojni aerodrom biće omogućen iz tri pravca – glavni ulaz na vojni aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“, ulaz u Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“, kao i ulaz na aerodrom iz pravca Nove Pazove.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare