Vesić: Nova faza „Čiste Srbije“, još devet opština dobiće kanalizaciju 

Vlada Srbije je na današnjioj sednicu usvojila Aneks 6 Ugovora o realizaciji projekta „Čista Srbija“, koji predviđa izgradnju kanalizacije u još devet opština, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Aneks komercijalnog ugovora o projektovanju i izvodjenju radova na izgradnji komunalne kanalizacione infrastrukture zaključen je između Republike Srbije i kineske kompanije „China Road and Bridge Corporation Company“.

Vesić je pojasnio da se usvojenim Aneksom definiše prva grupa lokacija na kojima će se izvoditi radovi u okviru druge faze projekta „Čista Srbija“.

To su opštine Inđija, Ada, Doljevac, Lelić, Kušiljevo, Bezdan, Ćićevac – Stalać, Novi Sad II faza i Subotica.

„Ukupna vrednost radova na ovih devet lokacija je 213.307.420 miliona evra, a ukupna dužina kanalizacione mreže 444,846 metara“, rekao je ministar Vesić.

Napomenuo je da će na ovih devet lokacija biti 10 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

– Ovo je nastavak projekta ‘Čista Srbija’, vrednog čak 3,5 milijarde evra, kojim čuvamo životnu sredinu i rešavamo jedan od najvećih problema – uvodimo kanalizaciju u svako naselje u Srbiji – rekao je Vesić.

Dodao je da se u narednom periodu očekuje  porpisivanje ugovora sa ovih devet jedinica lokalne samouprave, u okviru ove faze projekta.

Vesić je podsetio da su tokom 2022. i od početka ove godine nastavljeni radovi na izgradnji kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u 14 jedinica lokalne samouprave, n ukupno 16 lokacija, koji su započeti krajem 2021. godine. 

U prvu fazu projekta spadaju radovu u Novom Sadu, Novom Bečeju, Кragujevcu, Кučevu, Кniću, Lazarevcu, Obrenovcu, Velikim Crljenima, Svrljigu,  Banji Vrujci, Vranju, Lajkovcu, Varvarinu, Кrupnju, Кladovu i Mionici.

Prva faza projekta obuhvata izgradnju 680.344,36 metara kanalizacione mreže i 24 postrojenja za preradu otpadnih voda.

– Do sada je na ovih 16 lokacija izvedeno 234.071,02 metara kanalizacione mreže, od ukupno planiranih 680.344,36 metara, a ukupna vrednost radova u okviru ove faze je 336.665.122 evra – precizirao je ministar Vesić.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare