DANAS JE VASKRŠNJI PONEDELJAK, MORATE DA ISPOŠTUJETE SAMO JEDNO PRAVILO: Žene posebno obratite pažnju na jednu stvar!

Pravoslavni vernici danas slave Uskršnji ponedeljak i drugi dan Uskrsa. Običaji nalažu da se na Uskršnji ponedeljak nastavljaju gozbe i veselja, na kome se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji. Svaki gost dobija obojeno jaje, a organizuju se i litije. Uskršnjim ponedeljkom počinje takozvana Svetla nedelja, koja se smatra produžetkom Uskrsa, a postoje i običaji za koje možda niste znali.

Rano ujutru, po završenoj službi u hramu manastira Hilandar, monasi izlaze iz manastirske porte, na čelu sa ikonom Bogorodice trojeručice.

Krećući se laganim hodom u povorci, poju svo vreme tropare Bogorodici i obilaze mesta: Krst cara Dušana, spomen mesto Bogorodici podignuto na mestu gde je uginula mazga koja je donela ikonu Bogorodice Trojeručice iz Jerusalima, kosturnicu gde se čuvaju kosti upokojenih monaha, a onda se vraćaju u manastir i ponovo ulaze u hram…

Običaji na Uskršnji ponedeljak

U Srbiji, pretežno u vojvođanskim selima, na današnji dan se zadržao jedan interesantan običaj, polivanje devojaka vodom. Naime, mladi momci obilaze fijakerima ili karucama devojke u selu i sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju, ali nose kanticu ili ćup pomoću kojeg će politi devojku. Simbolično, polivanje vodom predstavlja spiranje pređašnjih devojačkih greha, a to takođe podseća i na to kako je Isus svojim apostolima oprao noge. Pored toga, smatralo se da što više neki momak polije devojku, znači da je veća šansa da će je zaprositi te godine, piše Kurir. cNakon toga, devojka ih služi farbanim jajima, kolačima i vinom, a ponekad zaigra s njima i kolo.

Ovo je dan za radost i veselje. Zato, neka to bude jedino „pravilo“ koje treba da „ispoštujete“ na današnji dan – radujte se, smejte se i provedite vreme sa onima koje volite. Uskršnji utorak, prema narodnom verovanju, jedini je dobar utorak u godini. Ako je u Svetlu sredu nebo zvezdano, stariji ljudi tvrde da će godina biti izuzetno rodna.

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare