NOVA PREVARA KRUŽI SRBIJOM! Ako dobijete ovakvu poruku, pazite se – Potrošači na meti lažne DHL pošte! /FOTO/

Potrošači širom Srbije našli su se na meti prevaranata koji su se krili iza lažnog profila DHL kurirske službe!

Na mnoge telefone stigla je ista, neočekivana, poruka u kojoj se navodi da je za primaoca pristigla pošiljka i da mora da plati određeni iznos pre nego što se nastavi sa dostavom. Na sreću, vrlo brzo se došlo do zaključka da je u pitanju prevara, jer uglavnom niko od primalaca ništa nije poručivao, niti je očekivao poštu!

Da stvar bude još bizarnija, poruke u prozoru su napisane na ćirilici, dok se ispod njih nazire navodna stranica ove kompanije sa ćirilično napisanim rečima „Bulki package“.

 Vaš paket se nalazi u našim skladištima, potvrdite svoju adresu i platite troškove slanja za početak isporuke – stajalo je u SMS poruci.

Kada se klikne na link, otvara se lažna stranica ove kompanije, a potom se pojavi prozor u kom stoji: „Žao nam je što vas obaveštavamo da je vaš paket pretežak. Prevoz se prekida dok ne platite dodatne troškove.“ Posle ove poruke može da se klikne na opciju „plati takse“, koje iznose 117,26 dinara.

Samo jedna u nizu potrošača koji su se našli na meti prevare bila je i Tanja Ivić iz Beograda. 

 Suprug je ovakvu poruku primio već dva puta, a zatim je stigla i meni. Nisam zato ni pokušala da kliknem na link. Čujem da je ista stigla i drugarici. Verujem da neko može da se zbuni, pa da uplati traženi iznos, a da paket nikada ne dobije, jer ne postoji. Zato je važno da ljudi čuju za ovu prevaru – ističe Tanja, piše Informer.

Da je reč o prevari i zloupotrebi imena ove kurirske službe, potvrdili su i u samoj kompaniji!

 Na našem sajtu dali smo građanima smernice o tome kako da prepoznaju prevaru, dolazila ona preko lažne SMS poruke, preko lažnog mejla, lažnih profila na društvenim mrežama, ili čak preko hakovanih računa firme. Tako, na primer, SMS prevare često uključuju skraćeni URL da bi zamutili krajnje odredište veze. Broj pošiljaoca nije vidljiv, umesto broja pronaći ćete generičko ime, kao što je „Dostava“. Telefonski broj započinje prefiksom zemlje izvan očekivane teritorije – navode u DHL kompaniji, prenosi Informer.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare