„CRNA GORA TREBA DA BUDE DEO OTVORENOG BALKANA“ Milatović: Dobio sam istorijsku podršku građana i trenutno imam najveći legitimitet 

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da smatra da bi Crna Gora trebalo da postane deo Otvorenog Balkana.

– Da li se regionalne ekonomske integracije obavljaju oko CEFTA, Berlinskog procesa ili u okrilju Otvorenog Balkana? Mislim da su to paralelni procesi koji su komplementarni – rekao je Milatović u intervjuu za Nedeljnik.

Poručio je da je bio transparentan oko Otvorenog Balkana u kampanji.

– Dobio sam istorijsku podršku građana i trenutno imam najveći legitimitet u Crnoj Gori da govorim o tim temama. I mislim da su i građani onda bili jasni kada je riječ o toj temi. Mislim da bi Crna Gora trebalo da postane deo Otvorenog Balkana – saopštio je Milatović.

Milatović: Zaboravljamo naše regionalne ekonomske integracije

Kako je kazao, Evropska unija je nastala kao ideja regionalnog ekonomskog integrisanja zemalja Beneluksa, Nemačke, Francuske i Italije.

– Mi često na Balkanu kada pričamo o evropskim integracijama zaboravljamo naše regionalne ekonomske integracije. To je meni postalo potpuno jasno dok sam boravio na Zapadu. Poznato je da sam radio u Evropskoj banci za obnovu i razvoj koja je klasična mejnstrim međunarodna finansijska organizacija, i između ostalog podržava tranziciju zemalja Zapadnog Balkana – kazao je Milatović.

Ističe da je na tom poslu dosta sarađivao sa institucijama EU.

– To su jedne od onih očiglednih stvari koje primetimo i čiju važnost shvatimo tek kada se izmestimo iz našeg okruženja i sagledamo stvari iz drugačije perspektive – poručio je Milatović.

UDARNA VEST.rs



Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare