BLAGODATNI OGANJ SIŠAO U JERUSALIMU, čudo u crkvi Groba Gospodnje najavilo VASKRS! 

Blagodatni oganj je sišao u Jerusalimu u hramu Groba Gospodnjeg. Patrijarh Jerusalimski Teofil III izašao je iz Kuvuklije u kojoj se molio za silazak ognja i počeo da ga deli ljudima u hramu.

Hiljade palestinskih pravoslavnih hrišćana i hodočasnika iz celog sveta prisustvovale su danas u Starom gradu u Jerusalimu ceremoniji proslave praznika Svete svetlosti, uz pojačano prisustvo izraelske policije.

Proslava koja simbolizuje Isusovo vaskrsenje svake godine privlači hiljade vernika u crkvu Groba Gospodnjeg, gde se  pretpostavlja da je Isus sahranjen. 

Ceremonija kulminira kada jerusalimski grčki pravoslavni patrijarh izlazi iz zapečaćenog praznog groba sa upaljenom svećom, čime se najavljuje Vaskrs.

Izraelska policija je ove godine značajno ograničila pristup događaju, iz bezbednosnih razloga, preneo je Rojters. 

Za razliku od prethodnih godina, kada bilo čak 10.000 vernika u crkvi, ove godine biće dozvoljeno samo prisustvo njih 1.800 unutra i još 1.200 napolju. Dodatni izraelski kontrolni punktovi oko Starog grada takođe će ograničiti pristup prostoru oko crkve. 

Iz crkava je rečeno da neće poštovati policijska ograničenja, navodeći da je reč o akcijama u okviru dugotrajnih nastojanja da se istisne lokalna hrišćanska zajednica. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare