ZAJEDNIČKI ODGOVOR NA TEROR KURTIJA: Državni vrh danas u Raški sa predstavnicima našeg naroda sa KiM o novim tenzijama

NEZADOVOLjSTVO našeg naroda na Kosovu i Metohiji je sve veće, kako zbog jednostranih i nelegalnih poteza privremenih prištinskih institucija, tako i zbog odsustva adekvatne reakcije međunarodne zajednice. Situacija za Srbe na KiM postaje sve teža, izloženi su gotovo svakodnevnim napadima, hapšenjima i drugim pritiscima.

Ovo je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić predočio američkom ambasadoru Kristoferu Hilu, sa kojim je razgovarao o bezbednosnoj situaciji, položaju Srba u južnoj pokrajini i dijalogu Beograda i Prištine. Već danas to će biti tema susreta šefa države i članova Vlade Srbije sa predstavnicima našeg naroda sa KiM, koji je zakazan za podne u Raški.

Novi susret sa političkim predstavnicima Srba iz pokrajine Vučića očekuje posle dodatnih tenzija koje je Priština podigla serijom hapšenja i napada na naše sunarodnike. Poslednji slučaj, pucanje pripadnika ROSU na taksistu, oca troje dece, Milana Jovanovića, čak su pokušali da zataškaju. Na sastanku u Raški će biti i premijerka Ana Brnabić i ministri, a kako bi se postigao zajednički dogovor o narednim koracima koji će biti preduzeti, bez obzira na pritiske spolja i iznutra. Na stolu će se naći i ekonomske mere, važne za opstanak našeg naroda u pokrajini.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić najavljuje da će državnom rukovodstvu još jednom preneti kako Srbi žive na KiM i sa čim se suočavaju. On ističe da očekuje da međunarodne snage, koje su dobile mandat da se staraju o bezbednosti svih građana, pokažu odgovornost i spreče nove incidente:

– U 21. veku, na tlu Evrope, policijski službenik je pucao na čoveka i pokušao da ga ubije, a kosovske institucije su to htela da prikriju sve dok nije usledio pritisak direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića i SL na terenu, jer smo insistirali da se prikažu snimci sa kamera – rekao je Simić, za TV Pink Simić.

On je naveo i da se ranjeni Jovanović ponašao odgovorno i da u svojim izjavama medijima iz bolničke postelje nije hteo da optuži tzv. kosovsku policiju, već je imao samo jednu želju – da se vrati svojoj porodici i svojim obavezama.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević ukazuje na dvostruke aršine koji se primenjuju na Kosovu, u zavisnosti od etničke pripadnosti:

– Na severu KiM je dovoljno da budete Srbin i da imate vozilo sa registarskim oznakama KM, pa da vam policajci pucaju u leđa. Ranjavanje Jovanovića, Dželjaj Svečlja pravda time što se navodno nije zaustavio. Oduzmu vam zemlju i na njoj grade vojne baze, deci je zabranjeno da se bave sprotom i igraju u klubovima koje vole, a međunarodna zajednica poziva da se izađe na „fer i demokratske“ izbore.

Ministar odbrane Miloš Vučević kaže da su Srbi na KiM s razlogom ljuti, ozlojeđeni i uplašeni za svoju bezbednost. I on ukazuje da međunarodna zajednica ćuti na sve što se dešava na prostoru KiM i pita ih – koliko još treba vremena da se formira ZSO, i šta će biti sa sporazumima za koje su dali garancije?

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare