SAD JE JASNO ŠTO JE GORELA FRANCUSKA! Vatreni govor Makrona RAZBESNEO i Amerikance i Ruse, u Kinu je išao SA JEDNIM razlogom, ako Peking pristane…

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je juče u govoru u Holandiji svoj poziv na jačanje evropskog suvereniteta.

U željno iščekivanom govoru u Den Hagu, Makron je rekao da su i pandemija koronavirusa i rat u Ukrajini jasno dali do znanja da Evropa mora smanjiti svoju zavisnost kako bi zadržala svoj identitet. 

– Pandemija i rat upravo su nas gurnuli u situaciju da shvatimo da se zavisnost Evrope od drugih mora smanjiti ako želimo očuvati evropski identitet. To znači da moramo imati mogućnost biranja svojih partnera i da krojimo vlastitu sudbinu, a ne biti, rekao bih, puki svedoci dramatične evolucije ovoga sveta – rekao je.

Oštre kritike na račun Makronovih izjava

To se može postići, rekao je Makron, „putem saradnje u skladu s našim duhom otvorenosti i partnerstva“.

Makronove izjave tokom njegovog dvodnevne državne posete Holandiji dolaze usred oštrih kritika ranijih komentara o odnosu Europe s Kinom, Tajvanom i Sjedinjenim Državama. 

Makron je prošle nedelje rekao da bi Evropa trebala da izbegava uplitanje u sukob između Kine i Tajvana i da bi umesto  toga trebala da postane treći pol između Kine i Sjedinjenih Država, najvažnijeg saveznika Tajvana. 

Peking insistira na tome da je Tajvan, samoupravna demokratija, deo njegove teritorije, iako Tajvan ima nezavisnu vladu od 1949. Napetosti rastu u Tajvanskom moreuzu nakon sastanka tajvanskog predsednika sa američkim zvaničnicima u Kaliforniji, dok Peking nastoji da međunarodno izoluje Tajvan.

„Treba nam evropska industrijska politika“

U svom govoru, Makron je također podržao jaču, snažniju evropsku industrijsku politiku usmerenu na jačanje evropske proizvodnje i smanjenje trgovinske zavisnosti o drugim delovima sveta.

– SAD ima industrijsku politiku i jača je, Kina je ima. Treba nam evropska industrijska politika – rekao je Makron.

Francuski predsednik istakao je da se EU uveliko oslobodila svoje energetske zavisnosti od Rusije i izjavio je da Europa treba da nastavi tim putem.

– Moramo da izgradimo novu strategiju koja će sve više smanjiti našu zavisnost i da izgradimo više suvereniteta u energetici – rekao je Macron. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare