MAME POKRENULE INICIJATIVU: Porodiljsko za tate u Srbiji treba da bude OBAVEZNO, pa makar i propalo ako ga ne iskoriste!

U Srbiji je prošle godine pravo na odsustvo radi nege deteta posle tri meseca od rođenja iskoristilo 373 muškaraca, dok je u 2021. ovo odsustvo uzelo 318 očeva i taj broj se povećava iz godine u godinu, a na to se najčešće odlučuju zbog bolje plaćenih poslova žena.

Naime, prema podacima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju vidi se da su ovo pravo najviše iskoristili očevi u Beogradu, njih 127, u Novom Sada 34, Nišu 18, Novom Pazaru 12 i Kragujevcu devet.

Pravo očeva na korišćenje plaćenog porodiljskog odsustva izjednačava se sa pravom majki od trenutka kada beba napuni tri meseca. Zakonom je uređeno da se porodiljsko odsustvo koristi najkasnije 28 dana od predviđenog datuma za porođaj i sve dok beba ne napuni 11 meseci, s tim što u prva tri meseca pravo na porodiljsko, sem u slučajevima smrti, teške bolesti ili napuštanja deteta, pripada isključivo majci, dok ga kasnije mogu koristiti i majka i otac, ali ne istovremeno.

Primera radi u skandinavskim zemljama porodiljsko odsustvo za roditelje je odnedavno i zakonska obaveza. Da i u Srbiji zaživi ovakav zakon zalaže se Centar za mame.

Jovana Ružičić, direktorka Centra, kaže za Kurir da i očevi u Srbiji treba da imaju obavezno porodiljsko odsustvo po ugledu na skandinavske zemlje.

– Otac treba da ima obavezu da tokom ukupnog trajanja porodiljskog nekoliko meseci bude sa detetom, a ukoliko tu mogućnost ne iskoristi ona propada, odnosno ne može majka da iskoristi umesto njega. Mislimo da je ta ideja dobra za tate jer bi time više vremena provodili sa decom, a samim tim bi imali jači odnos sa detem. Majka je ta koja kada se vrati na posao te i nakon povratka stalno zbog bolesti deteta mora da uzima odsustvo, dok mnoge od njih, nažalost, još uvek pri povratku sa porodiljskog dobiju otkaz. Ovim bi se smanjila ta diskciminacija nad mamama – smatra Ružičićeva i dodaje

– Dobra je stvar što je prošle godine povećan broj očeva koji su uzeli porodiljsko odsustvo, a ono što takođe mislim da bi značilo svim mamama je to produženje porodiljskog za tri meseca koje bi rešilo mnoge probleme.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare