TURSKA MORNARICA DOBILA SVOJ NAJVEĆI RATNI BROD Anadolu dug 231 metar može da nosi bataljon vojnika i veliki broj letelica (VIDEO)

Najveći turski ratni brod „TCG Anadolu“ danas je isporučen turskoj ratnoj mornarici, javlja Anadolija.

U Turskoj je u četvrtak održana svečana ceremonija potpisivanja izgradnje još tri ratna broda u okviru fregata klase ISTIF, što je nastavak projekta MILGEM za Pomorske snage koji provodi Direkcija odbrambene industrije (SSB).

Predsednik Direkcije odbrambene industrije Ismail Demir potvrdio je tada na svečanosti da će brod „TCG Anadolu“ biti isporučen Komandi pomorskih snaga na svečanoj ceremoniji u ponedeljak.

Demir je također kazao da im je cilj da ove godine završiti integraciju borbenog aviona Bajraktar TB3 u „TCG Anadolu“. Istakao je da brojne kompanije takođe rade na razvoju ratnog broda, razarača „TF-2000“.

Brod „TCG Anadolu“ moći će prebaciti jedinice veličine bataljona na određenu lokaciju uz vlastitu logističku podršku, bez potrebe za podrškom matične baze.

„TCG Anadolu“ može nositi četiri mehanizovana vozila, dva vozila za osoblje, još dva pomoćna vozila kao i avione, helikoptere i bespilotne letelice.

Brod „TCG Anadolu“ je dug 231 metar i širok 32 metra, a može prevoziti teret od oko 27 hiljada tona.

Kako je objavljeno, „TCG Anadolu“ će biti vrlo važan za tursku mornaricu, posebno s naoružanim bespilotnim letelicama koje će biti raspoređene na brodu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare